[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/amela-dautbegovic-ministrica-0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/100x73\/amela-dautbegovic-ministrica-0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/amela-dautbegovic-ministrica-0.jpg","size":"70.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA: Bivša ministrica u Vladi KS Amela Dautbegović osuđena na dvije i po godine zatvora

Općinski sud u Sarajevu osudio je bivšu ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Amelu Dautbegović na dvije i po godine zatvora, prenosi portal Klix.

Dautbegović je osuđena da je tokom juna i jula 2018. godine u svojstvu ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS, bez opravdanog i na zakonu zasnovanog razloga odbila proslijediti na saglasnost Vladi Kantona Sarajevo odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar o imenovanju Ismeta Skoke za direktora, iako je odluka donesena nakon zakonito provedene konkursne procedure.

Ona je potom usmenim i pismenim putem neovlašteno naložila Upravnom odboru da poništi svoju odluku o imenovanju, čime je Ismetu Skoki onemogućeno da obnaša poziciju direktora na koju je izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri.

Dautbegovićevoj je prije godinu dana Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, a ona je danas prvostepenom presudom osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

 

(Foto:https://skupstina.ks.gov.ba/)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!