[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-71f370f98687b95e4da190dce773b1c7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-71f370f98687b95e4da190dce773b1c7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-71f370f98687b95e4da190dce773b1c7.jpg","size":"59.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

TIKA će opremiti prvi Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo

Potpisivanjem sporazuma između Vlade Kantona Sarajevo, predstavnika Turske agencije za saradnju i koordinaciju - TIKA i Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, danas je napravljen finalni korak za otvaranje prvog Dnevnog centra za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo. 

TIKA se sporazumom obavezuje da će potpuno opremiti Centar, što će biti samo jedna u nizu njihovih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Opremanje Centra očekuje se do kraja augusta ove godine., a uz pomoć i proaktivnost svih strana uključenih u proces, prijem djece mogao bi početi u oktobru ove godine. 

- Dnevni centar nalazi se u općini Novo Sarajevo ali je namijenjen ovoj populaciji iz cijelog Kantona Sarajevo. Kapacitet centra je 30 djece, što će biti direktna pomoć za 30 porodica, čija djeca se susreću s poteškoćama u razvoju - objasnio je premijer KS Nihad Uk. 

Prvi Dnevni centar neće riješiti sve probleme, ali će, kako je poručeno danas, biti polazna tačka s koje će se širiti broj ovakvih centara i graditi slični sadržaji koji će biti od pomoći porodicama. 

Prenoseći iskustva iz sličnih projekata, uz svesrdnu pomoć lokalnih partnera, predstavnici TIKA-e, kako poručuju, daju svoj maksimum kako bi direktno pomogli ovoj populaciji djece i njihovim porodicama. 

- Radi se o veoma bitnom, strateškom projektu u kojem smo zajedno s Vladom KS. Izražavamo zadovoljstvo što možemo da pružimo podršku ovoj populaciji - kazao je koordinator Erdinc Isik, potpisnik sporazuma u ime Koordinacionog ureda TIKA-e u Sarajevu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!