O nama

Izdavačka kuća Denameda d.o.o. postoji od maja 1998. godine. , a prvi broj magazina Start BiH izašao je u oktobru iste godine. Magazin Start BiH je do sada ostvario niz projekata. Kroz naše tekstove  i ostale aktivnosti informišemo ,ali i edukujemo javnost; ukazujemo na sve nedostatke, nepravilnosti i  nepravde u Bosni i Hercegovini ali  i načine na koje se oni mogu popraviti. Kroz rubriku GLAS JAVNOSTI dajemo priliku svim građanima da ukažu  na probleme sa kojima se suočavaju. Kroz  rubiku POZITIVNA BiH zagovaramo  i ističemo sve  što je dobro i pozitivno u BIH - ne želimo biti skromni kada kažemo da je magazin Start BIH bio  pionir u ovome, a kasnije su nas slijedili mnogobrojni, a neki  čak uvodili i istoimene rubrike.

Osim toga, u proteklom periodu objavljivali smo knjige, monografije, priloge, specijalna izdanja, održavali i organizirali izložbe, okrugle stolove ,festivale.  Prije 17 godina počeli smo i sa radom na pratećem web portalu www.startbih.ba .

Izdvajamo i sljedeće:

  • Magazin Start dobitnik je prestižne nagrade Amnesty Internationala Media Avards za najbolju  istraživačku reportažu o ženema silovanim tokom rata u BiH (2003. godine)
  • Magazin Start proglašen je novinom godine od strane svih udruženja novinara koja su egzistirala na području BIH  (2002. godine)
  • Magazin Start je dobio i nagradu za najboljeg fotoreportera u BIH (2002.godine)
  • Posebno smo ponosni na rubriku POZITIVNA BiH kroz koju promoviramo sve dobro i pozitivno u našoj zemlji (od 2010.godine do danas )
  • Organizirali Izložbu/Festival Pozitivna BiH (2010. godine)

Jednom mjesečno izdavali smo   i prilog "BH PUTOVANJA" u okviru kojeg smo promovisali turističke destinacije u  BiH , njihovo očuvanje i  zaštitu, promovisali očuvanje i zaštitu okoliša . U međuvremenu, želeći našu državu predstaviti i promovisati i van njenih granica otvorili smo istoimenu web stranicu /elektronsko izdanje  koje danas ima osim na BHS i na engleskom jeziku.

Magazin START je punopravni član Vijeća za štampu u BiH www.vzs.ba
Za sve eventualne primjedbe na pisanje magazina, obratite se VZŠ u BiH
[email protected] tel. + 387 33 272 270 tel/fax +387 33 272 271

Pokretanje magazina je omogućio Fond Otvoreno društvo BiH, njemačka organizacija za pomoč novinarima JHJ sa sjedištem u Bonu, Stiven i Nancy Chaning, NC. USA, USAID, PRESS NOW, OSI/BUDAPEST

Sav materijal objavljen u magazinu Start BiH podliježe copyrightu i u vlasništvu je izdavača.