[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-f38688da0c78f867d7b2d1e4b6eeb9a0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-f38688da0c78f867d7b2d1e4b6eeb9a0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-f38688da0c78f867d7b2d1e4b6eeb9a0.jpg","size":"114.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Zenici danas počeo Internacionalni festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju FilmsForFuture

U multiplexu "Ekran" u Zenici danas je počeo trodnevni Internacionalni festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju FilmsForFuture, koji zajednički organiziraju EUNIC klaster Bosne i Hercegovine, Goethe Institut i Eko forum Zenica.

Festival je otvoren Mini eko sajmom ispred “Ekrana”, na kojem sudjeluju zenički srednjoškolci i udruženja.

- Ovo je prvi festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju u BiH. Festival će se održati još u tri grada, a to su, u septembru, u Tuzli, nakon čega idemo u Banja Luku, a festival se zavrašava u Sarajevu. Ideja je da napravimo manifestaciju, odnosno projekat koji tematizira okoliš i zaštitu okoliša. Ove smo gradove izabrali zato što su oni u BiH, koji više-manje imaju veliki problem s ekologijom i zagađenjem - kazala je direktorica Goethe Instituta u BiH Simone Voig, koja je naglasila kako im je zenički partner Udruženje Eko forum.

Festival se, dodala je, finansira iz EUNIC klastera za BiH, a radi se o klasteru koji okuplja kulturne institucije Evropske unije. Osim Goethe Instituta, projekt su podržali i Austrijski kulturni forum, Francuski institut i Ambasada Kraljevine Španije u BiH.

Direktorica Francuskog instituta u BiH i savjetnica za saradnju i kulturu Ambasade Francuske u sarajevu Lea Lagrange istakla je kako je problem promjena i zagrijavanje atmosfere na zemlji globalni problem pa zahtijeva zajedničko djelovanje.

- Pokušavamo da osvjestimo građane BiH koliko je to veliki problem. Naravno, radeći s nevladinim organizacijama, kao što je i Eko forum iz Zenice, pokušavamo da damo i konkretna rješenja - kazala je Lagrange.

Uvjerena je kako se zajedničkim radom može puno toga uraditi.  

- U ova ćemo tri dana imati priliku da pogledamo sedam filmova, koji su posvećeni borbi, najčešće aktivista u lokalnim zajednicama i lokalnog stanovništva širom Evrope za njihovo pravo na čist okoliš, odnosno njihovo mjesto u borbi protiv klimatskih promjena. Ono što nam je zajedničko, to je u stvari ta motivacija i želja da promijenimo stvari nabolje - kazala je Sanja Mlađenović-Stević iz Eko foruma Zenica, koja je naglasila kako su različiti vidovi borbe do tog cilja.

BiH će na ovom festivalu biti predstavljena filmom Dine Mustafića “Transforming tomorrow”, u kojem se, kako je istakla Mlađenović-Stević, pojavljuju članovi Eko foruma Zenica.

Sutra će s početkom u 10 sati u sklopu ovog festivala u prostorijama Eko foruma biti održana radionica “Films for Future: Tvoja akcija za klimu!", u sklopu koje će se učesnici takmičiti za najbolju projektnu ideju posvećenu klimatskoj akciji.

Radionicu za dječake i djevojčice iz šest zeničkih osnovnih i srednjih škola vodit će iskusne eko aktivistice Maida Ibraković (Eko forum Zenica) i Emina Veljović (Aarhus centar Sarajevo), a najuspješniji projekat dobit će grant nagradu u vrijednosti od 1000 eura.

Festival će večeras u 17 sati početi projekcijom austrijskog filma 'Generation Change - Who saves the world?', a bit će prikazani i filmovi iz Njemačke, Francuske, Hrvatske, Austrije, Srbije i Španije, koji su nastali tokom protekle četiri godine.

Svake večeri, nakon projekcija, sa autorima filmova i bh. stručnjacima za životnu sredinu biće priređene panel diskusije, u kojima se razmjenjuju ideje o globalnim izazovima životne sredine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!