[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/biblioteka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/100x73\/biblioteka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/biblioteka.jpg","size":"122.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Uposlenici NUBBiH za START: Ovo je posljednji vapaj, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je pred gašenjem

Nakon gotovo 80 godina rada Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je zbog neriješenog pravnog i finansijskog statusa pred gašenjem. U izjavi za portal Startbih.ba, Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH upozorava da je ovo doslovno posljednji vapaj prije katanca iako su svi zaposleni činili i čine sve da do toga ne dođe.

-Uposlenici evo već treći mjesec nisu primili plate, ugroženo im je i zdravstveno osiguranje tako da smo dovedeni u bezizlaznu situaciju.  Nedavno usvojeni Zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH je stupio na snagu prije nekoliko dana i ulio nam je nadu da će se napokon pronaći neko sistemsko rješenje, ali to nije izbliza dovoljno. Za ovu godine je predviđeno samo 220 hiljada maraka. Ta sredstva nisu dovoljna za naš opstanak. To su sredstva za samo dvije plate za naša 43 uposlenika. Obraćali smo se ministru Kenanu Magodi. Tražili smo pojašnjenje ovoga Zakona, ali još uvijek nismo dobili nikakav odgovor – navodi Huskić uz napomenu kako će se danas na press konferenciji obratiti cjelokupnoj javnosti.

aldin.jpeg
Aldin Huskić

 

-Mi smo doslovno pred zatvaranjem. Ne znam kako ćemo nastaviti sa radom ni kako će se dalje odvijati situacija. Ovom prilikom pozivamo nadležne da se aktivno uključe u rješavanje, pronađu sredstva i da omoguće da se konačno riješi status ove institucije i pravno i finansijski. Mi dobijamo i neka sredstva sa drugih nivoa vlasti, ali to su sredstva prije svega za određene programe. Nisu za plate. Nažalost, iz godine u godinu ta su sredstva sve manja i manja – konstatuje naš sagovornik.

Ne treba ni podjećati da bi gašenje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH  imalo dubok i širok negativan utjecaj na kulturnu baštinu i akademsku razmjenu u cijeloj regiji, smanjujući pristup informacijama i ograničavajući mogućnosti istraživanja i obrazovanja.

Ono što je možda najvažnije od svega jeste da će ugrožavanjem NUBBiH biti ugrožen i nacionalni spomenik BiH – Specijalne zbirke NUBBiH koje su trajno i neprolazno kako nacionalno, tako i internacionalno dobro. To su riznice našeg kulturnog naslijeđa, naše kolektivne memorije i njihov gubitak bi bio nenadoknadiv. Stoga ostaje nada da će ovoga puta nadležni imati sluha te da će se u posljednjem trenutku pronaći neko trajno rješenje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • selfi_kralj

    selfi_kralj

    15.05.2024 u 13:03

    Komentar je sakriven. Prikaži komentar?

    Svaka ćast ovim ljudima što se bore za sebe dok veliki gospodin Ovćina putuje i glumi facu i rasipa pare koje bi trebo da im da kao plaće. Prvo treba biti finansiska i radna inspekcija pa onda SIPA i tek tad će se rješit pitanje.
    Ovo malo kulture što nisu ubili agresori u ratu ubiće bošnje sami sebi

  • Svi komentari