[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-7c64e67f98f815b0149804d899951e4e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-7c64e67f98f815b0149804d899951e4e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-7c64e67f98f815b0149804d899951e4e.jpg","size":"122.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Spasitelji iz Crne Gore i BiH demonstrirali vještine na Krupcu

U okviru projekta "Zajednički odgovor", realizirana je trodnevna obuka i interventna vježba "Spašavanje u slučaju poplava uz upotrebu čamaca" na nikšićkom jezeru Krupac, za pripadnike službi zaštite i spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako su pojasnili iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro), koja realizira projekt, cilj obuke je jačanje spremnosti za spasilačke intervencije, kao i unapređivanja prekogranične suradnje, prenosi Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Obuku su održali instruktori s velikim iskustvom u ovom području, Milan Radović, Vladan Burić i Marko Jočić, a obuci i vježbi je prisustvovalo oko 40 spasitelja.

"Kroz prezentacije relevantnih tema, kao i praktičan rad, koji je omogućio dodatno učenje, spasitelji su značajno unaprijedili svoju pripremljenost za spašavanje u slučaju poplava uz korištenje čamaca. Pokazna vježba omogućila je provjeru stečenih znanja i vještina, a zajedničke aktivnosti doprinijele su i unapređivanju prekogranične suradnje, koja je od izuzetnog značaja u oblasti zaštite i spašavanja", rekao je Veselin Šturanović iz FORS Montenegra.

Šef odsjeka za obuke i operativne aktivnosti Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Milan Radović kaže da su obuke i suvremena oprema preduvjet kako bi uspješno odgovorili izazovima. Radović napominje i da je crnogorski sistem zaštite i spašavanja napravio značajne iskorake, ali da prostora za unapređenje još ima.

Krajem svibnja spasitelji iz BiH i Crne Gore realizirati će još jednu zajedničku obuku za spašavanje na brzim vodama.

Suvremena oprema i obuke neophodni su i spasiteljima iz Bosne i Hercegovine.

"Ovo su jako značajne obuke za jačanje prekogranične suradnje i za same spasitelje da se usavrše. Raditi sa iskusnim ljudima je jako dobro i puno smo naučili iz ove vježbe", rekao je Slavko Bošnjak iz hercegovačke Gorske službe spašavanja, stanica Mostar.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!