[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/li-merkel-berlin-sastanak-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/100x73\/li-merkel-berlin-sastanak-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/li-merkel-berlin-sastanak-1.jpg","size":"389.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Uoči posjete Pekingu, Merkel i Li telefonski razgovarali o bilateralnoj saradnji

 Kineski premijer Li Keqiang u srijedu navečer održao je telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merke o promoviranju bilateralne saradnje dvije države.

Li i Merkel pozitivno su govorili o napretku ostvarenom u kinesko-njemačkim odnosima i saradnji.

Njemačka strana pridaje značaj razvoju odnosa s Kinom, rekla je Merkel, koja je 11 puta dolazila u službenu posjetu Kini kao njemačka kancelarka, prenosi Xinhua.

Kancelarka je rekla da se raduje budućem jačanju bilateralne saradnje tokom svoje 12. posjete.

Očekuje se kako će Njemačka i Kina unaprijediti bilateralne odnose u svjetlu trenutne komplikovane međunarodne situacije, objasnila je Merkel.

Li je pozdravio posjetu kancelarke Merkel  Kini i rekao da se dvije zemlje suočavaju s mnogim zajedničkim izazovima u pozadini dubokih i složenih promjena na međunarodnom nivou.

Kina je spremna sarađivati s Njemačkom na poboljšanju razumijevanja i uzajamnog povjerenja, jačanju sveobuhvatne saradnje, podržavanju multilateralizma i slobodne trgovine i promociji održivog i zdravog razvoja bilateralnih odnosa, rekao je Li.

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će Kinu od 6. do 7. septembra na poziv kineskog premijera Li Keqianga.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!