[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-728978d6da419daa409992dd59139889.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-728978d6da419daa409992dd59139889.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-728978d6da419daa409992dd59139889.jpg","size":"107.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Izrael zabrinut da bi ICC mogao izdati naloge za hapšenje izraelskih visokih zvaničnika

Izrael je izrazio zabrinutost da bi Međunarodni krivični sud (ICC) mogao da izda naloge za hapšenje izraelskih vladinih zvaničnika zbog optužbi u vezi sa ratom protiv Hamasa.

ICC, koji može optužiti pojedince za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i genocid, istražuje Hamasov prekogranični napad 7. oktobra, i vojni napad Izraela na Gazu pod upravom Hamasa, koji je sada u sedmom mjesecu.

Kao odgovor na izvještaje izraelskih medija da bi ICC uskoro mogao izdati naloge za hapšenje visokih izraelskih vladinih i vojnih zvaničnika, ministar vanjskih poslova Israel Katz upozorio je izraelske ambasade da pojačaju svoju sigurnost zbog rizika od "vala ozbiljnog antisemitizma".

- Očekujemo da će se sud (ICC) suzdržati od izdavanja naloga za hapšenje visokih izraelskih političkih i sigurnosnih zvaničnika. Nećemo pognuti glave niti biti odvraćani i nastavit ćemo da se borimo - rekao je Katz.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petak da bilo kakve odluke ICC neće uticati na akcije Izraela, ali da će predstavljati opasan presedan.

Izraelski zvaničnici zabrinuti su da bi sud mogao izdati naloge za hapšenje Netanyahua i drugih najviših zvaničnika zbog navodnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, prenose izraelski mediji.

Naveli su da ICC također razmatra naloge za hapšenje čelnika Hamasa.

ICC, sa sjedištem u Den Haagu, i Hamas, vladajuća grupa u Gazi, nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Izrael nije članica suda i ne priznaje njegovu jurisdikciju, ali su palestinske teritorije primljene sa statusom države članice 2015. godine.

U oktobru je glavni tužilac ICC-a Karim Khan kazao da sud ima nadležnost nad svim potencijalnim ratnim zločinima koje su počinili Hamasovi borci u Izraelu i izraelske snage u Pojasu Gaze.

Khan je izjavio da njegov tim aktivno istražuje sve zločine koji su navodno počinjeni u Gazi i da će oni koji krše zakon odgovarati.

Slučaj u ICC-u odvojen je od postupka za genocid koji je pokrenut protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), također sa sjedištem u Den Haagu.

ICJ, također poznat kao Svjetski sud, je sud Ujedinjenih nacija koji se bavi sporovima između država, dok je ICC krivični sud zasnovan na ugovorima koji se fokusira na individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!