[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-8f646fe9cb6b11be084216b4eca47a50.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-8f646fe9cb6b11be084216b4eca47a50.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-8f646fe9cb6b11be084216b4eca47a50.jpg","size":"50.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken potvrdio podršku Washingtona mirovnom sporazumu Armenije i Azerbejdžana

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s čelnicima Armenije i Azerbejdžana i potvrdio podršku Washingtona mirovnom sporazumu između susjeda s južnog Kavkaza, saopćio je State Department.

 

Jerevan je pretrpio težak poraz prošlog septembra kada su azerbejdžanske snage ponovo zauzele regiju Nagorno-Karabah, koja je, dok je bila dio Azerbejdžana imala pretežno armensko stanovništvo.

Mirovni pregovori zakočeni su pitanjima među kojima je i demarkacija granice dvije zemlje dugačka 1.000 kilometara, koja je još zatvorena i teško militarizirana.

Blinken je u nedjelju razgovarao s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim i pozvao ga "da nastavi kontakte sa svojim armenskim kolegom, ponavljajući spremnost Sjedinjenih Država da podrže te napore", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Press služba Alijeva saopćila je u nedjelju da će ministri vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije uskoro održati sastanak u Almatiju u Kazahstanu kako bi nastavili pregovore.

- Predsjednik smatra bitnim korakom to što su Azerbejdžan i Armenija započeli proces demarkacije granice - prenosi ruska novinska agencija Interfax saopćenje press službe.

U odvojenom razgovoru s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, Blinken je ponovo potvrdio podršku Sjedinjenih Država napretku u vezi s trajnim i vjerodostojnim mirovnim sporazumom, saopćilo je ministarstvo, ali nije preciziralo kada je razgovor održan.

U razgovoru s Alijevim, Blinken je također pozdravio prošlosedmični prelazak u kućni pritvor istaknutog azerbejdžanskog ekonomiste i opozicionog političara koji je u zatvoru od prošlog jula čekajući suđenje.

Azerbejdžan je također priveo niz nezavisnih novinara od kraja prošle godine. Nekoliko se sada suočava sa suđenjem po optužbama koje nisu povezane s novinarskom djelatnošću, kao što je krijumčarenje.

- Sekretar Blinken ponovo je pozvao Azerbejdžan da se pridržava svojih međunarodnih obaveza i obaveza u vezi s ljudskim pravima i oslobodi one koji su nepravedno zatočeni u Azerbejdžanu - saopćio je State Department, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!