[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/un-zastava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/100x73\/un-zastava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/un-zastava.jpg","size":"108.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

UN - Narod treba odlučivati o tranziciji vlasti nakon puča u Gvineji

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Zapadnu Afriku i Sahel (UNOWAS) Mahamat Saleh Annadif izjavio je kako narod Gvineje treba odlučiti i tranziciji vlasti nakon nedavnog vojnog udara u toj zemlji. 

Annadif boravi u posjeti u Conacriju, glavnom gradu Gvineje, gdje je istakao da tranzicija vlasti nakon puča ne može imati preduvjete i da se o tome treba pitati narod.

Specijalni izaslanik UN-a Annadif je kazao da se sastao i sa svrgnutim gvinejskim predsjednikom Alphom Condeom koji se nalazi u pritvoru od 5. septembra, javlja Anadolija. 

Dodao je da je razgovarao i s vođom vojnog udara pukovnikom Mamadyjem Doumbouyom, ali nije otkrio detalje sastanka.

"Zabrinjavajuće je to što su vojni udari izvođeni u Maliju, Čadu i Gvineji. Svi afrički lideri se trebaju zapitati zašto su učestali pučevi i pokušati naći odgovore kako bi zaustavili taj trend", poručio je Annadif.

Predvođena pukovnikom Mamadijem Doumbouyem, vojska je 5. septembra izvela vojni puč i pritvorila 83. godišnjeg predsjednika Gvineje Condea.

Conde je na čelu Gvineje bio od 2010. godine i u oktobru prošle je treći put izabran na tu funkciju.

Vođa vojne hunte Doumbouya najavio je pokretanje procesa tranzicije vlasti u Gvineji i od sutra će početi održavati konsultacije s liderima političkih partija, vjerskim poglavarima, predstavnicima nevladinog sektora, stranim diplomatskim predstavnicima, poslodavcima, sindikatima i bankama.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!