[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/dd_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/100x73\/dd_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/dd_1.jpg","size":"346.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Quique Setien je za samo nekoliko dana u Barseloni napravio mnogo promjena

Možda rezultat pobjede Barcelone protiv Granade nije bio uvjerljiv, ali prvi meč novog trenera Quique Setiena nagovijestio je da će nakon konzervativnog Valverdea klub početi brzo mijenjati stvari.

Najvažnije o Setienu jeste da je on pomalo zaljubljen u Barcinu filozofiju , koju je osnovao pokojni Johan Cruyff, i da se klub zajedno s njim vraća postavkama koje je Pep Guardiola možda usavršio prije deset godina . Setien Barca opet će imati '' vječno '' vlasništvo, ali postoji mnogo više od toga. 

Katalonski mediji su oduševljeni i stvari se još nisu baš zaobišle. Oduševljeni su što Sergio Busquets ponovo igra ulogu veznjaka između obrane i suigrača u veznom redu, što je uloga koju je imao u svojim najslavnijim izdanjima. Ističe ih i Setienovo vjerovanje u proizvode La Masia, ponajviše mladog veznjaka Riqui Puig-a, koji bi u bliskoj budućnosti mogao igrati zajedno sa De Jong-em.

Messijev povratak u ulogu "lažnih devet", koja je u biti pozicija beka, možda je prouzrokovana Suarezovom ozljedom, ali fanovi će biti zainteresovani da Argentinca ponovo vide u bivšoj ulozi.

Biće više sistema, čak i u istoj igri

Ono što bivši trener Betisa želi od svojih igrača, prema katalonskim medijima, sljedeće je. Nema više ni jedne formacije, igrači moraju biti spremni igrati u više sistema, čak i u jednom meču. U prvoj utakmici sistem je više ličio na 3-5-2 sa Albom i Fatijem na bokovima, koji su bili vrlo visoki, dok je Sergi Roberto asistirao štoperima s desne strane, čineći trećeg defanzivca u liniji.

Setien želi igračima spremnost da prihvate različita rješenja, želi ih uzdrmati nakon predvidljivog fudbala igranog pod Valverdeom. U srijedu fudbaleri Barcelone odlaze na Ibicu, ne zbog ludih zabava, već i utakmica Kupa. Neki ne mogu čekati da novi trener nastupi u toj utakmici.

Čak kaže i promjena vrućine. Kao rezultat, Ter Stegen zagrijavaju dva trenera, dok igrači imaju puno ozbiljniji zadatak uoči utakmice.

Deset startera manje je zadirkivano loptom i više pažnje se posvećuje zagrijavanju bez lopte. Brojni pucnji na gol nisu bili dozvoljeni, što je izazvalo mini konkurenciju Messija, Griezmanna, Vida, Albe i Piquea uoči Granade. Sada su morali da rade kratke sprintove.

Tamo se novinari još nisu iznenadili. Čak se i rezervni igrači intenzivno zagrijavaju uoči utakmice, a to se nije vidjelo na Camp Nou godinama.

                                                                                                                                                                                                                               izvor; gol.hr

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!