[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-681743e2a7308dc380c1f81870d209d6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/l-681743e2a7308dc380c1f81870d209d6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-681743e2a7308dc380c1f81870d209d6.jpg","size":"105.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ministrica Duraković nastavila posjet Turskoj s ciljem jačanje veza i suradnje u području obrazovanj

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof. dr. Jasna Duraković nastavlja svoj trodnevni posjet Republici Turskoj, što predstavlja važan korak u daljnjem unapređenju veza između dviju zemalja u području obrazovanja i znanosti.

Današnji dan obilježio je niz važnih događaja, među kojima je i Program posvećen obrazovnoj suradnji između Turske i Bosne i Hercegovine održan u Direktoriju Ministarstva obrazovanja, priopćeno je iz Federalnog obrazovanja i znanosti.

U svom obraćanju, ministrica je naglasila ključnu ulogu obrazovanja u izgradnji snažne države, te navela da bh. društvo obiluje intelektualnim potencijalom koje treba podržavati i usmjeravati, investirajući u obrazovanje i znanost.

U sklopu napora za jačanjem suradnje s Turskom, Duraković je izrazila želju za razvojem i ulaganjem u zajedničke projekte koji bi unaprijedili obrazovni sustav i pružili nove perspektive mladima iz BiH.

Uz to, naglasila je značaj međunarodne suradnje u akademskoj zajednici, kao i važnost prilagođavanja svjetskim trendovima i inovacijama kako bi se osigurala konkurentnost bh. obrazovnog sustava na globalnoj razini.

U Programu su govorili istaknuti predstavnici turskog obrazovnog sektora: direktor Ministarstva obrazovanja pokrajine Istanbul Mucahit Yenturka, generalna direktorica za odnose s EU i inozemstvom Tuba Korkmaz, predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates te pomoćnici ministra obrazovanja Celile Okten i Omer Faruk Yelkenci. 

Također, ovom prilikom predstavljeni su ključni projekti, uključujući projekt "Moj izbor je turski i bratske škole“, o čemu su govorili i ataše za obrazovanje turskog veleposlanstva u Sarajevu dr. Faruk Berat Akçeşme i koordinator Instituta Yunus Emre u Sarajevu dr. Mehmet Akif Yaman.

Posjet je nastavljena bilateralnim sastancima ministara iz BiH i Turske kako bi se razgovaralo o konkretnim koracima za unapređenje suradnje, nakon čega je ministrica Duraković posjetila nekoliko važnih institucija i organizacija u Istanbulu, uključujući Institut Yunus Emre, Fondaciju Türkiye Maarif i Privrednu komoru.

Uz navedeno, u Velikoj narodnoj skupštini Turske prisustvovala je susretu koji je organizirala prof. dr. Sevgi Kurtulmuş, predsjednica Upravnog odbora IUS-a, stoji u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!