[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-9f469904490a9a4cd27f782bef9f044e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/l-9f469904490a9a4cd27f782bef9f044e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-9f469904490a9a4cd27f782bef9f044e.jpg","size":"72.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Sastanak ZKEI PSBiH sa Grupom prijateljstva Parlamenta Republike Austrije

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije (ZKEI) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Miroslav Vujičić i članica Zajedničke komisije Snježana Novaković - Bursać održali su danas sastanak sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Republike Austrije, predvođenih predsjedavajućom Grupe i poslanicom u Nacionalnom savjetu austrijskog Parlamenta Bedranom Ribo. 

U Grupi prijateljstva Parlamenta Republike Austrije bili su poslanici iz svih političkih stranaka, kao i iz oba doma austrijskog Parlamenta, a naglasili su da sve institucije u njihovoj zemlji, kao i sve stranke u Parlamentu Austrije snažno podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine te istakli spremnost da našoj zemlji pruže svaku vrstu pomoći u, kako su rekli, teškom i zahtjevnom procesu evropskih integracija.

Gosti iz Austrije pozdravili su odluku vodećih institucija Evropske unije (EU) da Bosni i Hercegovini odobri pristupne pregovore o punopravnom članstvu, naglašavajući strateški, ekonomski i bezbjednosni značaj pridruživanja naše zemlje i cijelog regiona zapadnog Balkana EU.

Kazali su da je potrebno jačati saradnju, kako unutar BiH tako i sa institucijama EU. Upozorili su na to da se standardi i smjernice EU trebaju poštivati te kazali kako će Austrija nastaviti da ohrabruje dijalog i nastavak provođenja reformi na putu BiH ka članstvu u EU.

Članovi Zajedničke komisija za evropske integracije PSBiH informirali su kolege iz Austrije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglašavajući kako postoji saglasnost svih političkih snaga u BiH oko evropskog puta te ocjenjujući kako su napori domaćih političkih aktera da u proteklih godinu dana traže rješenja nagrađeni odlukom institucija EU o početku pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Zahvalili su za podršku Austrije, države koja je bila među šest članica EU koje su se snažno zalagale da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore o članstvu u EU.

Ukazali su i na probleme koje u BiH izazvaju intervencije stranog faktora, te pozvali na poštivanje Ustava, unutrašnje strukture i nadležnosti, posebno u procesu evropskih integracija.

- Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o drugim spoljnopolitičkim temama, kao i o bilateralnim odnosima koji su ocijenjeni prijateljskim. Ocijenjeno je kako dvije zemlje povezuje zajednička prošlost i evropska budućnost, te je, s tim u vezi, ukazano i na značajnu ulogu velikog broja građana BiH koji žive i rade u Austriji - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!