[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/20\/pompeo-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/20\/100x73\/pompeo-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/20\/pompeo-xinhua.jpg","size":"288.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Pompeo: Kina je za Sjedinjene Države veća prijetnja od Rusije

Američki državni sekretar Mike Pompeo smatra da je Kina veća prijetnja za SAD od Rusije.

 - Rusija se ponaša agresivno. Pokušava da se miješa u naše izbore. Rusija pod rukovodstvom Vladimira Putina ostaje 'siledžija'. Treba da joj pružimo otpor i obuzdamo je gdje stignemo - rekao je Pompeo u intervjuu koji je dao televiziji "Fox News“, odgovarajući na pitanje odakle dolazi veća prijetnja iz Moskve ili Pekinga.

- Međutim, u dugoročnoj perspektivi, ako se gledaju prijetnje po način života Amerikanaca, koje stvaraju rizike za nastavak ekonomskog rasta Amerike, Kina je mnogo veća prijetnja - dodao je američki državni sekretar.

Ranije je "Fox News" javio da je Pentagon uvrstio Rusiju i Kinu na spisak glavnih neprijatelja u svojoj strategiji o cyber-sigurnosti.

Kako se navodi u dokumentu, SAD se suočavaju sa "neminovnim i nedopustivim prijetnjama štetnih cyber-djelatnosti" i uvučene su u "dugoročno strateško suparništvo sa Kinom i Rusijom".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!