[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/xi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/100x73\/xi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/xi.jpg","size":"91.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Turske, plasmanom u četvrtfinale ostvario bi najvećih uspjeh na kontinentalnim šampionatima, ikada.

Podiglo se mnogo obrva kada su Austrijanci 2022. godine postavili Ralfa Rangnika za selektora, nakon njegove loše avanture u Mančester junajtedu, piše agencija Rojters.

Ipak, 66-godišnji Njemac je prvo plasmanom na Evropsko prvenstvo, potom osvajanjem teške grupe D, ispred Francuske i Holandije, a prije svega - načinom na koji Austrija igra, zavrijedio veliko poštovanje nacije.

Došlo se do toga da je popularni “Das Team” favorit protiv Turske, večeras u Lajpcigu (21 h), a plasmanom u četvrtfinale ostvario bi najvećih uspjeh na kontinentalnim šampionatima, ikada.

- Biti pobjednik ovakve grupe, to je nevjerovatno - rekao je Rangnik nakon pobjede nad Holandijom (3:2) u trećem kolu grupne faze.

- Kada pobijedite Holandiju i osvojite grupu u kojoj su još Francuska i Poljska, onda ne možete biti tako loši - rekao je vezista Borusije Dortmund Marcel Zabicer, koji je postigao pobjedonosni gol protiv Holanđana.

Rangnik je naslijedio austrijski nacionalni tim u maju 2022. od Franka Fode, nakon neinspirativne kampanje u kvalifikacijama za Mundijal i osvojenog 4. mjesta u grupi, iza Danske, Škotske i Izraela.

Austrijski navijači praktično su se odljubili od reprezentacije i selektor-spasilac bio je potreban. Rangnik, koji je uticao na trenere kao što su Jirgen Klop i Tomas Tuhel, poznat je i kao “otac gegenpresinga” - taktike žestokog kontra-presinga za brzo osvajanje lopte, po mogućnosti visoko na terenu.

Takva Austrija igrala je zabavan fudbal u grupi, izdvojivši se od nekih, većih reprezentacija, poput Engleske i Belgije, koji su igrali fudbal sasvim suprotan od Rangnikovog pristupa - konzervativno, sporo, kalkulantski.

- Vidite da čak i kada se rotiramo, ništa nije prepušteno slučaju - rekao je Zabicer.

- Svako zna šta treba da uradi na svojoj poziciji kada je na terenu.

Takva Austrija, koja je dala šest golova u grupi (nije pogodila samo protiv Francuske) večeras protiv Turske igra za najveći uspjeh u istoriji na evropskim šampionatima. Prije tri godine, na Euru 2020, Austrijanci su prvi put prošli grupu, ispali su u osmini finala na produžetke od budućeg šampiona, Italije.

- Uvijek smo znali koliko možemo da budemo dobri, samo kada se stvore preduslovi da igramo našu igru. Toliko smo često to pokazali u proteklih godinu-dvije, čak i protiv većih timova. Bilo da smo potencijalno iznenađenje Eura ili ne, to nije važno nikome, pa čak ni nama samima. Samo želimo da nastavimo da igramo našu igru, da idemo što je dalje moguće - kazao je novi vezista Bajerna, Konrad Lajmer.

Turska je osvojila šest bodova u grupi F, ali je i primila pet golova - više puta su vadili loptu iz mreže samo timovi koji su se oprostili od Eura, Škotska (7), Hrvatska i Poljska (po 6).

Ekipa Vinćenca Montele, međutim, ima svoje adute, ne samo na terenu, iako večeras zbog kartona na terenu neće biti jednog od najboljih, Hakana Čalhanoglua - podrška navijača je nešto na šta Turci na ovom Euru mogu i te kako da se oslone.

- Oni su naša druga porodica - rekao je turski napadač, član Galatasaraja Baris Alper Jilmaz.

- Čujemo samo njihove glasove na terenu, oni nas mnogo motivišu. Idemo korak po korak, nadamo se da ćemo pobijediti u osmini finala.

Kada su se Austrija i Turska posljednji put sastali, marta ove godine na prijateljskom meču u Beču - bilo je 6:1 za Austrijance.

- Nije nam bitno da li nam je protivnik Austrija ili neka druga reprezentacija, da budem iskren. Ne bi bilo u redu da ovo vidimo kao priliku za osvetu za taj težak poraz. Pretjerana ambicija bi mogla da nam se obije o glavu. Trebalo bi da ostanemo sa obje noge na zemlji i učinimo sve što možemo da dobijemo utakmicu - kazao je golman Turske Mert Gunok.

izvor:Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!