[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-def3fca041868544fea7c05fd32d76d3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-def3fca041868544fea7c05fd32d76d3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-def3fca041868544fea7c05fd32d76d3.jpg","size":"78.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Grant za jačanje kapaciteta Vlade Republike Srpske

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje proračuna Ministarstva obrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanja proračuna Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Riječ je o grantu vrijednom 800.000 američkih dolara namijenjenom jačanju kapaciteta Vlade Republike Srpske za obavljanje njenih funkcija prikupljanja podataka i nadzora nad javnim poduzećima. Sredstva se usmjeravaju za jačanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u Glavnom tajništvu Vlade Republike Srpske.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

OSIGURANO JOŠ PET MILIJUNA EURA ZAJMA ZA TRAMVAJSKU PRUGU ILIDŽA - HRASNICA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovor broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 1. veljače 2023. godine (GrCF2 W2 E2 - Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

Radi se pet milijuna eura dodatnog zaduženja s alokacijom na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo – Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo, s rokom otplate od 15 godina, uz grejs razdoblje od tri godine i povoljnu EURIBOR kamatu.

Realizacijom ovog projekta bit će unaprijeđena kvaliteta javnog linijskog prijevoza putnika uvođenjem europskih standarda, zaštita prirodnog okoliša te sigurnost uposlenih i korisnika usluga, što će povećati ekonomsku konkurentnost Sarajeva.

RATIFIKACIJA DVA SPORAZUMA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju za Interreg IV-B IPA program za Dunavsku regiju za razdoblje 2021. - 2027. godine između Europske unije (EU), Bosne i Hercegovine i Mađarske, nakon što je potpisan u travnju ove godine.

Sporazum utvrđuje uvjete financiranja i provedbe programa u BiH, uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj, Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) i Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju – Globalna Europa te uz nacionalno sufinanciranje programa.

Program će dodatno osigurati potporu zemljama korisnicima izvan Europske unije za provedbu institucionalnih, pravnih, društvenih i ekonomskih reformi, u cilju postupnog usklađivanja s pravilima, standardima, politikom i praksom EU-a u procesu stjecanja EU članstva.

Realizacija ovog sporazuma vršit će se potpisivanjem posebnih sporazuma o financiranju.

Istodobno je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične suradnje "Srbija - Bosna i Hercegovina" za razdoblje 2021. - 2027. godine.

Sporazumom se uređuju odnosi Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, njihove uloge i odgovornosti u pogledu upravljanja i provedbe Programa prekogranične suradnje, čime dvije države jačaju dobrosusjedske odnose u procesu EU integracija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji ovih sporazuma dostaviti Predsjedništvu BIH u daljnju proceduru ratifikacije, navodi se u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!