[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/vehid-sehic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/100x73\/vehid-sehic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/vehid-sehic.jpg","size":"68.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Šehić za START: Neće biti posljedica, žrijeb sa dvije kuglice nije političko već tehničko pitanje

Žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH biće održano u ponedjeljak 1. Jula, saopštila je Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić.

U izjavi za SRNA-u, Branko Petrić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH je okarakterisao kao „opasnu igru stranog faktora“uz konstataciju da su posljednji izbori u BiH sa pravnog aspekta završeni objavljivanjem u "Službenom glasniku BiH" i svim službenim glasilima u zemlji. Prema njegovim riječima, sve poslije toga je politička igra, banalno govoreći "oživljavanje mrtvaca" te je dodao da se ovim postvljaju mnoga pitanja, kao što je važenje zakona u čijem donošenju je učestvovao neki parlamentarac kojem se oduzima mandat.

Tim povodom smo kontaktirali Vehida Šehića, pravnog eksperta, bivšeg člana CIK-a i predsjednika strateškog odbora koalicije "Pod lupom".

-Mislim da neće biti nikakvih posljedica pošto se u Dom Naroda delegiraju delegati Doma Naroda državnog Parlamenta. Oni nisu učestovali na izborima, a i ako su učestvovali, a nisu dobili povjerenje građana vrlo često ih njihove političke stranke nagrade mandatom u Domu naroda državnog parlamenta. Žrijebanja je i bilo i ranije. U ovakvim situacijama, nakon odluke apelacionog odbora Suda BiH, koliko je meni poznato, imaju isti broj glasova pa treba sačekati žrijebanje i time će se odlučiti kome će pripasti mandat. Međutim, ono što je bitno naglasiti jeste da je tu sve čisto. Biće dvije kuglice, biće javno, može čak i pred kamerama. Sada trebamo sačekati ponedeljak i da se ne stvara neka nezdrava atmosfera – pojašnjava Šehić uz opasku kako je kod nas najlakše reći da je sve politika, ali da u ovom slučaju to nije tačno.

-Ovo je sada tehničko pitanje. Ne vidim nikakvu politiku. Ovo apsolutno nije političko već pitanje poštivanja odluke apelacionog odjela Suda BiH. Ja sam pravnik, nekadašnji sudija i apsolutno vjerujem u konačne odluke sudova. Ne samo u ovom slučaju i ne samo kod naših već i kada je riječ o međunarodnim sudovima. Njihove odluke ne treba komentarisati već ih treba implementirati – ističe Šehić.

Podsjećamo, Sud BiH je ranije odbio žalbu SNSD i potvrdio odluku Centralne izborne komisije kojom se kao važeći priznaje listić PDP, čime su SNSD i PDP izjednačeni po broju glasova 12-12.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!