[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-df033488623b87b8f1e90ae71ceb75df.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-df033488623b87b8f1e90ae71ceb75df.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-df033488623b87b8f1e90ae71ceb75df.jpg","size":"106.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ministarstvo civilnih poslova - BiH na putu ka potpunom pristupu Programu Garancija za mlade

Uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, Bosna i Hercegovina bi trebala ostvariti potpuni pristup Programu Garancija za mlade. Program je instrument Europske unije koji osigurava da svi mladi mlađi od 25 godina dobiju kvalitetnu ponudu zaposlenja, nastavka obrazovanja, pripravništva ili pripravničkog staža u roku od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili formalno obrazovanje.

Da bi se postigao potpuni pristup Programu i povukla sredstva IPA 2024 namijenjena Garanciji za mlade (3 milijuna eura), neophodno je izraditi i usvojiti Plan implementacije za Bosnu i Hercegovinu koji predstavlja združene planove implementacije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, a koje će odobriti Europska komisija - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Do sada je Vlada Republike Srpske usvojila Akcijski plan za ovaj entitet, a izrađen je i potvrđen Akcijski plan za Distrikt Brčko BiH. Plan za Federaciju BiH je u finalnoj fazi izrade i očekuje se da će biti finaliziran i potvrđen od strane Vlade Federacije BiH do kraja ljeta.

Kako bi se pružila adekvatna potpora mladim ljudima sa zapadnog Balkana, Europska komisija, Međunarodna organizacija rada i Europska fondacija za obuku snažno podržavaju institucije odgovorne za politiku zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu u uvođenju Garancije za mlade.

Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira izradu Plana implementacije Garancije za mlade u BiH, dok Međunarodna organizacija rada pruža tehničku potporu institucijama tržišta rada u BiH na različitim razinama vlasti u izvođenju pripremnih aktivnosti za sprovođenje i pilotiranje Garancije. Potporu Međunarodne organizacije rada kofinancira Europska komisija, glavno ravnateljstvo za zapošljavanje i proširenje.

S ciljem konačne izrade Plana implementacije Garancije za mlade, formirana je radna skupina na ekspertskoj razini. Kako Plan za BiH podrazumijeva izradu entitetskih akcijskih planova i plana na razini Brčko Distrikta BiH, imenovane su entitetske radne skupine i radna skupina za Brčko Distrikt BiH.

Također su izrađene funkcionalne analize sustava javnih službi za zapošljavanje. Zaključci funkcionalne analize su uvršteni u Akcijski plan za Republiku Srpsku, dok su u fazi razmatranja u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH.

U narednom razdoblju planira se intenziviranje rada na finalizaciji plana na razini Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva pojačanu ulogu Ministarstva civilnih poslova koje koordinira radnu skupinu - navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!