[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-b008e5ae31d2f8231beae1f84857dba9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-b008e5ae31d2f8231beae1f84857dba9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-b008e5ae31d2f8231beae1f84857dba9.jpg","size":"65.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

NSRS dala IRB ovlašćenja komercijalne banke, u javnu raspravu upućen zakon o zastavi, grbu i himni

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine RS prekinuta je danas nakon usvajanja nekoliko akata, među kojima je i set zakona po kojima Investiciono-razvojna banka RS (IRB) može da obavlja unutrašnji platni promet i da prima depozite.

Zakoni su usvojeni sa 43 glasa od 59 prisutnih narodnih poslanika u skupštinskoj sali. Zakoni stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS“, ali da bi ove odredbe stupile na snagu IRB RS će morati dobiti odobrenje Centralne banke BiH.

Po hitnom postupku usvojene su zakonske izmjene o otpisu poreskih potraživanja, čime se rok za izmirenje duga uz otpis kamata produžuje do kraja ove godine.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o veterinarstvu usvojen je takođe po hitnom postupku, dok je u redovnoj proceduri usvojen Zakon o lovstvu.

Narodni poslanici RS usvojili su predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima. Tim izmjenama je predviđeno da kombi koji je ustvari šalter banke, stigne do onih lokalnih zajednica koje imaju problem s nedostatkom bankarskih usluga. Šalter će pružati sve vrste usluga: isplate, uplate, transferi, a imaće i bankomat na kojem će se moći podizati novac.

Usvojen je i Zakon o geološkim istraživanjima na koji je uloženo mnoštvo amandmana, ali nijedan nije prihvaćen od Ministarstva energetike niti su podržani u NSRS tokom glasanja.

U formi nacrta usvojen je zakon o učeničkom standardu, te je upućen u javnu raspravu.

Na prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića usvojen je Nacrt zakona o upotrebi zastave, grba i himne sa 56 glasa i tri protiv. Takođe, zakon je upućen u javnu raspravu.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Usvojeni su i izvještaji o radu i izvršenju budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu i o radu Agencije za visoko obrazovanje u 2023.

Nastavak sjednice zakazan je za utorak, 9. jula u 12 časova, a sat prije biće održana svečana sjednica na kojoj će se poslanicima obratiti predsjednica Parlamenta Srbije Ana Brnabić

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!