[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-12fa00094dfb411535466e2ea65f23a8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-12fa00094dfb411535466e2ea65f23a8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-12fa00094dfb411535466e2ea65f23a8.jpg","size":"132.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Održana konferencija 'Uloga parlamenata u procesu pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u EU'

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu organizirali konferenciju pod nazivom "Uloga parlamenata u procesu pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u EU".

 

Konferencija je započela uvodnim riječima prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera te predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Zdenka Ćosića.

Konferencija je fokusirana na iskustva zemalja u regiji u procesu pregovora o članstvu u EU i ulozi parlamenata, te o usklađivanju zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije.

Po riječima Denisa Zvizdića, uloga parlamenata u procesu evropskih integracija izuzeno je važna i nezamjenjiva, a tome su svjedočile sve zemlje koje su postale članice Evropske unije u procesu predzadnjeg proširenja.

-  Da bi naš put ka Evropskoj uniji išao željenom dinamikom mislim da su potrebne tri stvari, prije svega potrebna je pozitivna politička volja, potreban je bosanskohercegovački konsenzus da želimo da postanemo članica EU i iskreno opredjeljenje, a ne deklarativno. Potebno je da svi u BiH razumiju da prihvatanje pravne stečevine EU ne znači balkansko razmatranje zakona, prilogađavanje evropskih zakona tzv. specifičnostima BiH, jer ne može jedan zakon važiti u BiH, a sasvim drugi u EU. Suština je samo odrediti dinamiku usvajanja evropskih zakona i zbog toga bi bilo jako važno da imamo dvije stvari. Prvo da svi zakoni koji su vezani za naš put ka Evropi idu po hitnoj proceduri, a druga stvar jeste da imamo vrlo jasan parlamentarni nadzor nad provedbom svih zakona i akata koje znači približavanje BiH ka EU – kazao je Zvizdić.

Johann Sattler kazao je da su dva razloga zbog kojih je važna ova konferencija. Prije svega zakonodavna tijela, odnosno Parlamentarna skupština ima ogromnu ulogu u procesu evropskih integracija kroz svoju zakonodavnu funkciju u smislu usvajanja propisa i akata, ali iznad svaga i standarda EU. 

- Ta uloga je ključna imajući u vidu ogroman broj akata, a govorimo o 10.000 različtiih propisa koji će preuzeti domaći pravni sistem. Drugi važan razlog je što parlamenti imaju itekako važnu ulogu u smislu nadzora kojeg vrše u procesu pregovora. Mislim da će to biti izuzetno korisno. Drago mi je što danas sa nama na Konferenciji imamo prisutne kolege iz Srbije, Crne Gore, Republike Hrvatske, sve one koji su prolazili i prolaze kroz ovaj proces. Dobra vijest je da EU sa svoje strane ima otvorena vrata i mi smo itekako spremni. Isto tako ne može se zanemariti napredak koji je prisutan. Prošle sedmice u Briselu su održani važni sastanci prve međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom i to je  samo po sebi  takođe pokazatelj naše spremnosti, ali istovremeno trebamo da vidimo napredak da bi došli do tog narednog koraka - kazao je Sattler.

U svjetlu toga Sattler se nada da će današnja sjednica Vijeća ministara u Mostaru ponovo pokrenuti tu dinamiku sa usvajanjem budžeta, a dalje zadaće su dobro poznate i jasne, podrzumijevaju usvajanje zakona o VSTV-u, zakona o kontroli granica, zakona o sudovima i drugih zakona koji su već prethodno finalizirani i spremni da idu u parlamentarnu proceduru.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!