[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/jedan-dan-u-sarajevu-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/100x73\/jedan-dan-u-sarajevu-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/jedan-dan-u-sarajevu-1.jpg","size":"114.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Film Jasmile Žbanić nagrađen na 21. Sarajevo Film Festivalu prikazuje se na godišnjicu Sarajevskog atentata

Nagrađivani dokumentarni film bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Jedan dan u Sarajevu” bit će prikazan na godišnjicu Sarajevskog atentata u nedjelju, 28.06.2020. godine u programu BHT-a u 21 sat. Također, film će biti dostupan i online u periodu od 26.06. do 29.06.2020 putem linka https://vimeo.com/deblokada/odis. Film je svjetsku premijeru imao u konkurenciji 21. Sarajevo Film Festivala (2015), gdje je osvojio Nagradu za ljudska prava.

 

Nakon Sarajeva prikazan je na festivalima DOK Leipzig Film Festivala, Linz film festivalu, Zagreb DOX-u 2016, Bergamo Film Meetingu 2016, Eastern Neighbours Film Festivalu 2015, 27. Trieste Film Festivalu, DocPoint – Helsinki Documentary Film Festivalu 2016... Uzroci i posljedice atentata koji se dogodio prije stotinu godina u Sarajevu i dalje odjekuju Europom. Dana 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, a atentat je iskorišten kao povod za Prvi svjetski rat, koji je obilježio početak 20. stoljeća. Tačno 100 godina kasnije bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, koja se i u svojim prethodnim, višestruko nagrađivanim filmovima bavila istorijskim temama, odlazi na mjesto atentata i razgovara sa brojnim posjetiocima i turistima o tome šta oni misle o atentatoru i atentatu.

Glavne zvijezde filma su građani Sarajeva, mnogobrojni turisti i gosti. Građani Sarajeva na sam dan različito reagiraju i različito ga tumače. Film prikazuje njihov pogled na događanja tog dana, koristeći materijale koje su snimili mobilnim telefonima i ručnim kamerama, i uspoređuje ih s isječcima iz filmova austrijskih, bosanskih i britanskih redatelja o atentatu. Kroz umjetničku interpretaciju rediteljice Jasmile Žbanić, film je zabavan dokument o ljudskoj prirodi, gradu i istorijskim događaju XX vijeka.

“Jedan dan u Sarajevu” je prikazan na više od dvadeset  evropskih i svjetskih filmskih festivala. Nastao je u produkciji sarajevske producentske kuće Deblokada, NK Projects i Živa Produkcije iz Hrvatske.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!