[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/14\/loncar.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/14\/100x73\/loncar.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/14\/loncar.png","size":"585.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"video":"http:\/\/www.youtube.com\/watch?v=-ZFCmy4Rdvo","thumb":"https:\/\/i.ytimg.com\/vi\/-ZFCmy4Rdvo\/hqdefault.jpg","caption":"Eksluzivno: Ambasador Budimir Lon\u010dar o Macronovoj izjavi da je BiH \"tempirana bomba\"","fit":"cover"}]
Politika / BiH

Ekskluzivno: Budimir Lončar komentarisao Macronovu izjavu za Start (VIDEO)

Budimir Lončar umirovljeni je političar i diplomat,  bio je posljednji ministar vanjskih poslova bivše SFR Jugoslavije, posebni izaslanik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i savjetnik dvojice bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Jedan je od najboljih ovdašnjih poznavaoca međunarodnih odnosa. Za Start komentariše nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Bosni i Hercegovini.

  • Koje je Vaše mišljenje o izjavi predsjednika Macrona da je BiH "tempirana bomba"?

Macron je dramatizovao teškoće u okviru Evropske unije. Naime, ključni pogled, cjeloviti pogled, je opravdan da dramatizuje stanje, da želi jednu mobilizaciju za redefiniciju evropske unije, a time i za njene daljnje integracije i sve probleme koji su na putu do tog njegovog cilja je s tim aktuelizirao. Što se tiče BiH, nepotrebno i nerealno je podvukao opasnosti u rečenici da je to tempirana bomba evropske stabilnosti. Mislim da su mnogi drugi izvori nestabilnosti značajniji od onoga što se događa u BiH. Situacija u BiH nije onakva kakvu bi mi željeli , ali bi rekli da se ipak ne može ničim okvalifikovati kao tempirana bomba. Tu ima napretka, nade i naravno, i određenih nepotrebnih prepreka, a neke su posljedica ranijih teških zastranjivanja. Sve u svemu, utisak je taj da je on poentu nepotrebno i pogrešno izneo.

  • Odlazi gospođa Merkel, Velika Britanija će, vrlo vjerovatno, uskoro izaći iz Evropske unije. Da li mislite da gospodin Macron želi da svoju poziciju učvrsti i stavi se, na neki način, na čelo Evropske unije?

Ima toga u toj njegovoj izjavi. I ne samo toj, nego i u ranijim izajavama, on je hipotagonista jačanja Unije u međunarodnim odnosima. S pravom misli da se konačno definira njen položaj u svjetskom kretanju, u svim razlikama koje su nastale u okviru svih pomjeranja koja su neizvjesna. Mislim da je opravdanja njegova orijentacija, da se ona mora iznutra prestrojiti, ući u jednu vrstu reforme, da bi mogla zaokružiti i definisati svoj geostrateški položaj u ovakvom svijetu, sa tako brzim promjenama. Međutim, sigurno je da je samo po sebi njemu jedno od, da tako kažem, priznanja, jer se Francuska tu pojavljuje kao jedan od protagonista revitalizacije Evropske Unije i njene povjesne uloge. Sigurno je da to jača njegovu ličnu poziciju u samoj Francuskoj, a kroz ovakvu jednu reformu osamostavljivanja, Francuska bi kao zemlja, koja je druga po ekonomskoj snazi, a prva koja ima nuklearno oružje u okviru EU, jedina koja je član savjeta Vijeća sigurnosti, mogla da reproducira jednu jaču poziciju, kako u Uniji, tako i u svijetu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!