[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/11\/novicok.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/11\/100x73\/novicok.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/11\/novicok.jpg","size":"376.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Britanac otrovan "novičokom" nije više u kritičnom stanju

Britanac Charlie Rowley za kojeg vlasti tvrde da je otrovan nervnim agensom "novičokom" nije više u kritičnom stanju, saopćili su bolnički zvaničnici u Salisburyju.

Rowley je navodno otrovan istim nervnim agensom zajedno s Dawn Sturgess, koja je umrla u nedjelju. Taj je agens korišten u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u martu.

Medicinsko osoblje je  saopćilo da je Rowleyjevo stanje "ozbiljno, ali stabilno".

Rowley je nekoliko dana bio u komi, a ljekari se nadaju kako će se njegovo stanje uskoro poboljšati, prenosi RT.

Policija je navela da istražuje na koji način su Sturgess i Rowley došli u doticaj s predmetom kontaminiranim "novičokom", otrovom koji je u vrijeme hladnoga rata razvila sovjetska armija.

Zbog napada na Skripalje iz Velike Britanije je protjerano nekolicina ruskih diplomata. Saveznici Velike Britanije smatraju da je Moskva ili odgovorna za napad ili da je izgubila nadzor nad nervnim otrovom.

S druge strane Rusija je uzvratila protumjerama, izbacivanjem zapadnih diplomata.

Podijelite ovaj članak!