[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/01\/vedran-zubic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/01\/100x73\/vedran-zubic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/01\/vedran-zubic.png","size":"595.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Profesor Zubić o jutrošnjem zemljotresu: Umjesto prvomajaskog uranka, uranila je litosfera

Omljeni profesor Vedran Zubić je na svojoj facebook stranici pojasnio šta i gdje je jutros bio zemljotres 

" Jutros u 5:38 se desio zemljotres jačine 4.6 po Rihteru i, prema prvim procjenama, V do VI Merkalijeve skale. Umjesto prvomajskog uranka uranila je litosfera.

Dubina potresa i njegov hipocentar je na dubini od 10 km. Informacije koje smo dobili su da je epicentar bio u Rakovici, mjestu poznatom po ustanku 1871. godine. Navedena općina je blizu Slunja i nekih cca 30 km od Cazina i Bihaća. U suštini ovaj kraj poznajemo po Plitvičkim jezerima.

Ovo je zona Dinarida i upravo vanjski dio ovih mladih vjenačnih planina imaju stalni rast zbog podvlačenja ploča. Treba istaći da vanjski Dinaridi su i navlačne planine jer se savijaju ka centralnim Dinaridima i prave pritisak. U susjednoj Hrvatskoj nalaze se Velika i Mala Kapela, a na samoj granici čuvena Plješevica. Upravo je to regija u kojoj se desio trus. Postoje informacije i da je epicentar bio kod Tržačke Raštele na samoj granici.

Sjeverno od ove regije Dinarida se nalazi Unsko-koranska zaravan. Kraške zaravni su specifičan oblik koji je poligenetski po svom postanku. Dešava se vertikalno spuštanje zbog rasta Dinarida. To se u tektonici zove izostazija (istovremeno izdizanje i spuštanje dijelova litosfere). Osim toga kraške zaravni imaju i izražen kraški proces pa dolazi do urušavanja karbonata koji su vodopropusni i porozni.Jasno je da je zona vanjskih Dinarida u dodiru sa zaravnima uvijek predispozicija trusne aktivnosti. Bitno je da nema žrtava!", napisao je Zubić u objavi iz koje smo naučili još jednu lekciju od profesora.

I za kraj svoje objave , poručio  je profesor : ČUVAJTE LJUDE!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!