[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/11\/trump-stoltenberg.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/11\/100x73\/trump-stoltenberg.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/11\/trump-stoltenberg.jpg","size":"299.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Stoltenberg uzvratio Trumpu: Članice Alijanse sarađuju uprkos razlikama

Nakon, kako AP navodi,  optužbi američkog predsjednika  Donalda Trumpa o ovisnosti Njemačke o ruskom gasu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberga, je u zajedničkom obraćanju novinarima uzvratio Trumpu naglašavajući da su države članice Alijanse uspijevale da sarađuju uprkos razlikama.

Reuters prenosi da je Stoltenberg ipak kazao da se Trumpovi saveznici ne slažu oko gasnih pitanja vezanih za Rusiju.

Trump je danas , uoči početka samita NATO u Bruxellesu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući njemački neuspjeh u povećanju davanja za odbranu.

Američki predsjednik je tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Njemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Trump Njemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenose agencije.

Reuters navodi da bi Trump kasnije tokom dana trebalo da se na samitu sretne sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za ponedjeljak je predviđen njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Trump je izjavio u obraćanju novinarima uoči početka samita NATO-a da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO-u, ocijenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.

"U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. Sjedinjene Države troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke", rekao je Trump i dodao da to traje decenijama.

Zakljčio je da je to disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD.

" Mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu", rekao je američki predsjednik.

Podijelite ovaj članak!