[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/bekir-bozdag-wikipedia.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/100x73\/bekir-bozdag-wikipedia.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/bekir-bozdag-wikipedia.jpg","size":"262.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Bozdag: Turska se ne svrstava ni uz jednu stranu silu u sirijskom ratu

DOHA, 16. april 2018

Turska nije protiv nijedne zemlje u poziciji prema Siriji i njena politika u regiji razlikuje se od one koju provode Iran, Rusija ili Sjedinjene Države, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag.

Komentari Bozdaga, koji je ujedno i vladin portparol, odgovor su na novinarsko pitanje o ranijim izjavama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je kazao da turska podrška raketnim udarima protiv Sirije pokazuje da se ona "odvojila" od Rusije.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska u subotu su ispalile više od stotinu projektila na Siriju nakon, kako navodi Pentagon, dokaza da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za napad hemijskim oružjem koristeći gas hlorin.

- Turska politika prema Siriji nije podrška nijednoj zemlji. Nema promjene u politici koju Turska provodi - izjavio je Bozdag novinarima u Kataru.

- Mi nemamo jedinstvenu politiku sa SAD-om prema pitanju YPG, i turski stav tu se nije promijenio. Također smo protiv bezuslovne podrške sirijskom režimu, i razlikujemo se s Iranom i Rusijom po tom pitanju - kazao je.

Iako Turska sarađuje s Iranom i Rusijom na ublažavanju nasilja u Siriji, Ankara već dugo zahtijeva da predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast i podržava pobunjenike koji se bore protiv njega. Najveći saveznici Assada su Moskva i Teheran.

Turska je također dugo u sporu s Washingtonom oko američke podrške kurdskoj miliciji YPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim militantima koji predvode decenijama dugu pobunu na turskom tlu.

Turska je podržala udare američkih, britanskih i francuskih snaga, navodeći da je to poruka Assadu.

Podijelite ovaj članak!