[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/obama.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/100x73\/obama.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/obama.jpg","size":"78.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Barack Obama pripadnicima afroameričke zajednice: Vaši životi i snovi su bitni

Bivši američki predsjednik Barack Obama obratio se putem video linka uživo zahtijevajući od svakog američkog gradonačelnika da u konsultaciji s lokalnom zajednicom revidira pravila upotrebe sile od strane policije.    

Prvi predsjednik SAD afroameričkog porijekla, Obama je javno prepoznao bijes i očaj koji stoje iza protesta koje je pokrenulo brutalno ubistvo nenaoružanog Georga Floyda od strane policajca.   

- Koliko god da su protekle sedmice bile tragične, teške i zastrašujuće, na neki način su također predstavljale nevjerovatnu priliku za ljude da se probude u pogledu nekih inherentnih problema, poručio je između ostalog Obama, obraćajući se iz svog doma u Washingtonu.

On je dodao da novonastala situacija 'pruža priliku da zajedno radimo na rješavanju problema, da promijenimo Ameriku kako bi se podigla na razinu svojih najviših ideala'.

Bivši predsjednik direktno se obratio mlađoj generaciji pripadnika afroameričke populacije: 'Želim da znate... da ste bitni, vaši životi su bitni, vaši snovi su bitni'.

I bivši američki predsjednici George W. Bush (Republikanac) i Jimmy Carter (Demokrata), dan ranije su izdali saopćenja sa odmjerenijim i blažim tonom nego što to prakticira sadašnji predsjednik Trump pri upravljanju novonastalom krizom.

U svom obraćanju Obama nije pomenuo Trumpa, ali ga je u posljednje vrijeme u nekoliko navrata kritikovao u kontekstu upravljanja epidemijom korona virusa.

Obraćanje bivšeg predsjednika Baracka Obame nastavak je njegovog angažmana na programu My Brother's Keeper koji je osnovao 2014. godine nakon što je policija usmrtila mladog Afroamerikanca Michaela Browna u Missouriju. Panel koji ima za cilj adresirati probleme rasizma u SAD uključuje i bivšeg javnog tužioca Erica Holdera kao i druge prominentne lidere afroameričke zajednice.

Obama koji se tokom predsjedničkog mandata i sam suočio sa nasiljem policije nad američkim crncima, poručio je da svako mora izabrati između 'glasanja spram protesta' ili 'učešća spram građanskog neposluha'.

On je također naglasio da težište problema nije u protestima.

- Za sve koji govore o protestima, sjetite se: Ova zemlja je nastala na protestima. To se zove Američka revolucija, poručio je bivši predsjednik Barack Obama američkoj naciji.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!