[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/21\/l-887dedbb104febcde0d83db1db91fd8f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/21\/100x73\/l-887dedbb104febcde0d83db1db91fd8f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/21\/l-887dedbb104febcde0d83db1db91fd8f.jpg","size":"94.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile su 14 Palestinaca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu, dok je vozač hitne pomoći ubijen kada je išao po ranjene u odvojenom napadu jevrejskih doseljenika, saopćile su palestinske vlasti.

Izraelske snage započele su napad u ranim jutarnjim satima u petak u oblasti Nur Shams, u blizini palestinskog grada Tulkarma.

Najmanje tri bespilotne letjelice viđene su kako lete iznad Nur Shamsa, područja u kome se nalaze palestinske izbjeglice i njihovi potomci iz rata 1948. godine.

Brigade Tulkarm, koje okupljaju snage iz brojnih palestinskih frakcija, saopćile su da su njihovi borci u subotu razmijenili vatru s izraelskim snagama.

Zapadna obala bila je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba otkako ga je zauzeo Izrael u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Rat u Gazi zasjenio je kontinuirano nasilje na toj teritoriji, uključujući redovne vojne napade na naoružane grupe, divljanje jevrejskih doseljenika u palestinskim selima i ulične napade Palestinaca na Izraelce.

Hiljade Palestinaca je uhapšeno i stotine ubijene tokom operacija izraelske vojske i policije od početka rata u Gazi.

Palestinske zdravstvene službe u subotu su saopćile da je najmanje 14 Palestinaca ubijeno je tokom racije, što je jedna od najvećih brojki žrtava na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Izraelska vojska je saopćila da je jedan broj boraca ubijen ili uhapšen tokom racije, a najmanje četiri vojnika su ranjena u razmjeni vatre.

U odvojenom incidentu, palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 50-godišnji vozač hitne pomoći ubijen u izraelskoj pucnjavi u blizini sela Al-Sawiya, južno od grada Nablusa, dok se kretao da preveze ranjenike tokom napada na selo, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!