[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/l-7239964ef6b8c24d612369bd9e265b6c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/100x73\/l-7239964ef6b8c24d612369bd9e265b6c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/l-7239964ef6b8c24d612369bd9e265b6c.jpg","size":"105.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Tužitelji iz BiH razgovarali o izazovima u procesuiranju predmeta trgovine ljudima i ratnih zločina

Petnaesto godišnje savjetovanje tužitelja koje je okupilo više od 200 tužitelja i drugih stručnjaka iz oblasti kaznenog pravosuđa na različitim panel diskusijama o kaznenim pitanjima, održano je od 17. do 20. listopada u Neumu.

 

 

Predsjednica Udruženja tužitelja FBiH Šeila Heljić kazala je kako je godišnje stručno savjetovanje tužitelja postalo jedno od najvažnijih načina obuke tužitelja i drugih stručnih djelatnika iz oblasti kaznenog pravosuđa.

"Ovo savjetovanje i panel diskusije daju sudionicima uvid u trenutno stanje u ovoj oblasti i omogućava razmjenu iskustava. Kontinuirana obuka je od ključne važnosti za unapređenje kapaciteta sektora kaznenog pravosuđa, uključujući kapacitet za djelotvorno procesuiranje predmeta trgovine ljudima i predmeta ratnih zločina" istaknula je Heljić.

Misija OESS-a u BiH je pružila podršku organizaciji dvije panel diskusije za tužitelje i stručnjake, na teme procesuiranja ratnih zločina i predmeta trgovine ljudima.

"Na panel diskusiji o ratnim zločinima, zajednički organiziranom s VSTV-ovim projektom 'Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina – IPA 2019' i Misijinim 'Projektom praćenja predmeta ratnih zločina', financiranim od strane EU-a, poseban fokus je usmjeren na procesuiranje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvu – naročito u vezi s razmatranjem i perspektivama provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i relevantnim preporukama iz izvještaja sutkinje Joanne Korner, CMG QC" navode iz Misije OESS-a u BiH.

Također, stručne rasprave su se referirale na pitanja procesuiranja ratnih zločina u vezi s tužiteljskom istragom, prezentacijom optužnice i žalbe, kao i s podrškom i zaštitom svjedoka u predmetima ratnih zločina.

Panel diskusiji o borbi protiv trgovine ljudima su zajednički pružili podršku Misija OESS-a u BiH, Međunarodna organizacija za migracije, Vijeće Europe i Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus.

"Organizirajući panel diskusiju o borbi protiv trgovine ljudima u okviru godišnjeg stručnog savjetovanja tužitelja smo obilježili Europski dan protiv trgovine ljudima, naglašavajući ulogu stručnih djelatnika iz oblasti kaznenog pravosuđa u osiguravanju da se glas žrtava čuje, prepozna i shvati ozbiljno", istaknuo je službenik za borbu protiv trgovine ljudima Misije OESS-a u BiH je Boris Topić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!