[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/l-18f2a43c74e8fb0dbe6f8b0332647b3a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/100x73\/l-18f2a43c74e8fb0dbe6f8b0332647b3a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/20\/l-18f2a43c74e8fb0dbe6f8b0332647b3a.jpg","size":"109.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Predsjedništvo SOGFBiH pozdravilo uspostavljanje kreditne linije za jedinice lokalne samouprave

Predsjedništvo Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) pozdravilo je uspostavljanje kreditne linije za jedinice lokalne samouprave (JLS) za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata.

Naime, Predsjedništvo SOGFBiH održalo je sjednicu u srijedu u Hadžićima, na kojoj su razmatrana brojna pitanja i teme od značaja za jedinice lokalne samouprave i za SOGFBiH.

Na sjednici je data puna podrška uspostavljanju kreditne linije za JLS za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata koja je razvijena u saradnji s Razvojnom bankom FBiH i Federalnim ministarstvom finansija.

Ocijenjeno je da će ova kreditna linija omogućiti JLS kreditiranje EU projekata pod povoljnim kreditnim uslovima uz kamatnu stopu od 2,5 posto koju će subvencionirati Federalno ministarstvo finansija, bez obaveze provođenja postupka javnih nabavki.

Predsjedništvo SOGFBiH je upoznato sa zaključcima sa sastanka Mreže za javne finansije SOGFBiH koju čine predstavnici pomoćnika gradonačelnika/načelnika za finansije, a koji je održan 18. oktobra.

U okviru ovih zaključaka, predstavljena je Studija o prenesenim nadležnostima jedinicama lokalne samouprave koja će služiti Savezu u daljim procesima zagovaranja za jačanje finansijske pozicije jedinica lokalne samouprave.

Članovi Predsjedništva SOGFBiH su informisani o podnesenom Zahtjevu za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, kao i o prijedlogu za donošenje privremene mjere u vezi sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH, koji je SOGFBiH, u skladu sa nadležnostima utvrđenim u Ustavu FBiH, uputio Ustavnom sudu FBiH.

Naime, Savez u svojstvu zakonskog zastupnika JLS, traži da Ustavni sud FBiH utvrdi povredu prava na lokalnu samoupravu iz razloga što je navedenim Zakonom jedinicama lokalne samouprave, koje nisu obuhvaćene godišnjim planom revizije Ureda za reviziju institucija u FBiH, nametnuta obaveza provođenja vanjske revizije.

Savez nije bio konsultovan prilikom donošenja ovog zakona iako je to bila zakonska obaveza.

Pored ostalog, prezentirani su i zaključci Radne grupe za izradu metodologije raspodjele i pripadnosti javnih prihoda u FBiH koju je formirala Vlada FBiH i u kojoj SOGFBiH ima svog predstavnika, saopćeno je iz Saveza.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!