[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/pariz-1811-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/100x73\/pariz-1811-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/pariz-1811-2.jpg","size":"89.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Tužba protiv policije zbog rasnog profiliranja upućena Državnom vijeću Francuske

 Vodeće organizacije za zaštitu prava i grupa građana uputili su danas Državnom vijeću Francuske, kao najvišem administrativnom tijelu, tužbu protiv policije kako bi zaustavili diskriminaciju u provjerama identiteta.

Dokument od 220 stranica sa primjerima rasnog profiliranja francuske policije, predan je Državnom vijeću, konačnom arbitru o korištenju moći od strane vlasti. Sadržaj ovog dokumenta izradili su Amnesty International, Human Rights Watch, Inicijativa otvorenog društva za pravdu i tri lokalne organizacije koje rade s mladima.

Nevladine organizacije tvrde da francuska policija bira ljude tamne puti kao i arapskog porijekla u odabiru koga će zaustaviti i provjeriti. Policijski službenici koji su imali ovu praksu nalaze se u ovom dokumentu.

Skupine koje stoje iza tužbe tvrde da je ta praksa utemeljena u kulturi sistemske diskriminacije u policiji sa dalekosežnim posljedicama za ljude druge rase, koji se često osjećaju napuštenim i zapostavljenim od francuskog društva.

Umjesto novca kao kompenzacije za diskriminaciju, tužbom se traže duboke reforme unutar provođenja zakona kako bi se osigurao kraj rasnom profiliranju, uključujući promjenu kaznenog zakona koji policajcima trenutno daje potpunu slobodu za zaustavljanje i provjeru bez traga da su to učinili. Između ostalog, oni također žele nezavisni mehanizam za podnošenje žalbi i obuku za policiju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!