[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/konakovic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/konakovic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/konakovic.png","size":"677.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Konaković sa press konferencije povodom policijske akcije "Black Tie 2"

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se danas povodom međunarodne policijske akcije "Black Tie 2" koja je provedena u BiH, a usmjerena je, kako je ranije navedeno iz EUROPOL-a protiv najbližih saradnika šefa narkokartela Edina Gačanina Tita.

- Smatram da su mediji javni prostor i transparentna komunikacija jedini način i oružje kojim se možemo zaštititi od ozbiljnih napada pravosudne i policijske mafije o kojima sam ranije govorio, a koji su se pokazali tačnima. Nemamo nikakav način kontrole. Zaintrigirao me status jedan na društvenim mrežama, a koji je upitao: "Ko vam sad pakuje, kad vi kontrolišete tužilaštva?" Politika kojom se ja bavim nije imala nikada za cilj kontrolisati bilo kakvo pravosuđe i tužilaštvo. Nećete naći nijednog uposlenika u pravosuđu kojem sam ja zatražio bilo kakav sistem zaštite ili kontrole ili namještanje nekih procesa.

Jedino što preostaje jesu ove vaše kamere koje ste donijeli, da iznesemo istinu na teške klevete. Jedan ozbiljan pravosudni proces koji je usmjeren i uperen na jedan novi sistem koji je donio promjene na političku scenu, a kojem se režim opirao, a taj pali režim danas kontroliše značajno jedan dio pravosudnog sistema. 

Pravosudni sistem nećemo nikada ni pokušati kontrolisati. On je napravljen tako da su ga kontrolisale političke stranke. Zaposlili su, uticali na zapošljavanje, izbor tužilaca. Ti tužioci su zapošljavali svoju djecu kasnije. Tužioci i sudije neke, ne bih da generaliziram. Dobar dio pravosuđa radi časno svoj posao. Ja govorim o ovom drugom dijelu. Neću izdvajati nijednu stranku i interesnu grupu, ima ih puno. Mi smo, baveći se ovim poslom, pošteno, napravili sebi veliki broj neprijatelja. Danas sjede i razmišljaju kako da napakoste našoj priči. Njihov nominalni šef, predsjednik SDA, me upozorava kroz medije da ću morati objasniti veze s narko kartelom, zapravo najavljujući ono što se ovih dana formalno pred Sudom BiH, hvala Bogu, dešava. Naravno da ću dokazivati i dokazati nepostojanje veza s bilo kakvim kartelom ili kriminalnom grupom. Do zadnjeg atoma snage. To su laži i izmišljotine. Dugo sam o tome govorio, veći dio dosadašnjih mojih izjava i upiranja prstom u pojedince, koji su zloupotrijebili svoje funkcije, danas govorim o novom talasu takvih, njima sličnih, članova pravosuđa koji su zajedno sa propagandnom mašinerijom i njihovim mastermindom, osmislili projekat koji je trebao rezultirati hapšenjem visokopozicioniranih političara poput mene. Samo što za to nemaju dokaza, istine ni kompetentnih kadrova. 

Jučer je pred Sudom BiH pao u vodu dobar dio tih planova. Žao mi je što u javnom prostoru nemate sve informacije. Ako budete u prilici, pogledajte argumente odbrane, poslušajte obraćanje advokata optuženh u ovom predmetu. Saslušajte kako su ljudi, pravni eksperti jučer razbili jednu montažu. Distanciram se od onih koje nikad u životu nisam vidio, koje vidim da ih ima u Sky prepiskama i vidim materijalne dokaze i zaista punu podršku dajem i Tužilaštvu i Sudu da tu priču dovedu do kraja. Da mene i ljude bliske meni stave u prioritete istraga i nikada s tim ne prestanu. Ali sam rekao, ništa i niko neće nam napakovati. Postoje procesi i dokazi, raduje me da se to pred Sudom BiH dešava. Ovdje je bio pokušaj da se u okviru te istrage napravi nešto što pravosudno-policijskoj mafiji ne polazi za rukom. 

Prošao sam 14 procesa u SDA, ovdje govorio o nekima koji mi se dešavaju u Kantonalnom tužilaštvu, o tužiocu Samiru Selimoviću, koji mi je indirektno slao poruke da će mi nešto napokon naći. To je sin tužiteljice koja istovremeno procesuira Fuada Kasumovića u Zenici. Ima ta zeničko-goraždanska linija tih tužilaca sa ovim Sanjinom Kulenovićem koji je na čelu ove istrage. Reći ću nešto o jučerašnjem nastupu tog tužioca. Vas još jednom molim, ja press konferenciju održavam da ove priče budu žive a ne da bi se gasile. Ili da, ne daj Bože, utičemo na pravosudni proces. Tužilaštvo ima pravo žalbe. Kako znam, žalilo se, na jučerašnje odluke. Vijeće će odlučivati o žalbi. Potpuno se nadam da će odlučivati nepristrasno i da neće ni gledati moju press konferenciju, već samo analizirati dokaze koje je tužilac Kulenović podastrao, odnosno nije podastrao jučer. Proces mora doći do kraja.

Najvećim problemom ove istrage smatram hapšenje direktora FUP-a bez ijednog dokaza. Problematiziram i prstom upirem u sudiju koji je dozvolio da se odredi pritvor direktoru FUP-a bez da su tužilac i njegovi saradnici prezentirali ijedan dokaz. Prvi čovjek sigurnosnog sistema Federacije BiH, u vrijeme ozbiljne sigurnosne krize u kojoj Dodik i secesionisti najavljuju odlazak u Srebrenicu 2. maja, a tužilac Kulenović je zatražio hapšenje i pritvaranje direktora FUP-a tako što nije htio da pogleda dokaz koji je od direktora FUP-a zatražio nego ga je uhapsio prije nego što je dokaz došao. Ono za šta ga terete. A kumim vas, pregledajte to, ljudi. Lako je objašnjeno u tri-četiri akta koji potpuno razbijaju pokušaj montaže direktoru FUP-a. A s tim čovjekom sam se jednom vidio.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!