[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/nerzuk-curak-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/nerzuk-curak-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/nerzuk-curak-1.jpg","size":"78.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Prof. Ćurak: Dodik ima strah od Moskve. On ovo radi zato što mu je glavni saveznik ispostavio račun

U opsežnom intervjuu  za magazin Start BiH, univerzitetski profesor mirovnih studija Nerzuk Ćurak analizira trenutnu situaciju u BiH- prenosimo dio u kojem sa našim novinarom Zdravkom Ćupovićem razgovara o trenutnoj situaciji u BiH i prijetnjama Milorada Dodika:


Situacija u BiH odavno nije bila usijanija. Konopac je maksimalno zategnut jer oštre izjave dolaze sa raznih strana. Čini se kao da međunarodna zajednica više ne želi biti samo puki posmatrač. Međutim, postavlja se pitanje kakav može biti epilog u ovakvoj situaciji?

- Bosna je od potpisivanja mirovnog sporazuma na usijanom limenom krovu, ali mi, pripadnici određenog vremena, kažemo kako nikad nije bila gora situacija. Dakle, objektivno, kada posmatramo ovih 30 godina to su uglavnom bile turbulencije manjeg ili većeg intenziteta. Mi smo možda zaboravili da je, recimo, u vrijeme dugotrajne vladavine SDA, HDZ i SNSD-a Milorad Dodik svojim retoričkim figurama potpuno osvojio javni prostor i blokirao bilo kakvu ozbiljnu politiku. Sada vidimo da je on nastavio sa svojom agresivnom retoričkom kampanjom koja u pozadini ima sve ono što je on i prethodnih godina govorio, ali desila se jedna velika promjena. Ta promjena se ogleda u tome da on sada nema sugovornika na drugoj strani koji bi prihvatio taj rat riječima. I dešava se najveći paradoks. U momentu kad mnogi misle da je Dodik najjači, on ustvari, zato što izostaje odgovor na njegov agresivni svakodnevni nacionalizam, pokazuje da je možda u najtežoj poziciji do sada od kada je na vlasti. Iako u smislu javne prezentacije određenih politika, recimo politike Trojke, građani možda mogu smatrati da se radi o jednom krajnje defanzivnom političkom obrascu, jednom ustupanju svih komparativnih prednosti politike Dodiku i njegovom režimu, ustvari za rezultat imamo to da on ništa ne može da ostvari.  

Ali se ipak čini da situacija nikad nije bila gora?

- Ja ne bih da mi upadnemo u zamku u koju svakodnevno upadamo da situacija nikad nije bila gora. Mislim da je ovo situacija na koju smo mi navikli. Ovdje se samo radi o tome da li su neki relevantni mentori Milorada Dodika odlučili da on drži ovu maksimalnu političku tenziju. Prije svega mislim na činjenicu da je režim u Republici Srpskoj svjestan toga da njemu Zapad neće ništa uraditi. Evo vidite, otvoreni su pristupni pregovori, Dodik nije dobio nikakve sankcije i kazne o kojima se govorilo koliko već, dvije- tri godine, sve dok Amerika nije uradila to što je uradila sa stavljanjem na crnu listu. On je svjestan da Evropa neće njemu napraviti neku veliku štetu, naročito kad Mađarska preuzme predsjedavanje Evropskom unijom. Ona će biti neka vrsta strateškog kišobrana koja će blokirati bilo kakve negativne institucionalne poteze prema njemu. 

Dodik ima strah od Moskve. On ovo radi zato što mu je glavni saveznik ispostavio račun. Sada se radi o tome do kog nivoa krize Rusija želi da se ide na Zapadnom Balkanu i u BiH, tako da je sva ova igra koju on proizvodi ustvari vezana za njegov strah da bi mogao izgubiti podršku Moskve ili da bi ga moglo zadesiti ono što zadesi mnoge Putinove protivnike ili one koji su mu bili saveznici pa ga napustili. A znamo šta ih zadesi.

CIJELI INTERVJU ČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA START BIH!

reklama-start-baneri-580-1170-580.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!