[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-058da8e9b02dd63ff7abea776ccc5723.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-058da8e9b02dd63ff7abea776ccc5723.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-058da8e9b02dd63ff7abea776ccc5723.jpg","size":"89.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Vlada FBiH - Atmosfera jedinstva najveći uspjeh u protekloj godini

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri danas su prezetirali informacije o prvoj godini mandata Vlade Federacije BiH koja je ponosna na ostvarenu atmosferu jedinstva, međusobnog povjerenja i korektnih odnosa.  

- To smatram najvažnijim uspjehom. Za tri dana navršava se godina dana od formiranja Vlade. Zahvaljujem se ministrima na sienergiji koju smo razvili i hrabrosti da pravimo iskorake ka unapređenju ekonomske, političke i društvene klime u Federaciji BiH – izjavio je Nikšić.

U proteklih 12 mjeseci, naglasio je, Federacija je bila pokretač niza procesa koji su se odrazili na državnom nivou i koji su omogućili otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

Među najznačajnijim rezultatima istakao je da je usvojen set energetskih zakona na osnovu kojih je stvoren uslov za snažan zamah razvoja sektora zelenih tehnologija i omogućavanje benefita tig procesa.

- Doveli smo najveću poslijeratnu energetsku rudnu investiciju od 450 miliona dolara, koja osigurava život za neke zapuštene krajeve i otvara stotine novih radnih mjesta u Federaciji. Zatim smo kolektivnim ugovorom osigurali zaštitu dostojanstva rudara te adekvatna primanja za njih i njihove porodice – kazao je Nikšić.

Zahvaljujući aktuelnoj Vladi usvojen je Zakon o civilnim žrtvama rata što predstavlja „ponos sa moralnog i političkog aspekta“.

- Prva smo Vlada u svijetu koja je za djecu, koja su rođena iz jednog čina nasilja i zla, osigurala prava i poštovanje koje oni zaslužuju. Prvi put majke povratnice, studenti povratnici u Federaciji su dobili porodiljske naknade odnosno jednokratnu podršku – rekao je Nikšić.

Nopomenuo je da se u protekloj godini više puta omogućio i rast penzija i da slijedi proces fisikalizacije i da je ključna upravo finansijska reforma.

O tome je na današnjoj pres-konferenciji u Vladi FBiH govorio i dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević navodeći da je primarna zadaća pratiti finansijsku stabilnost proračuna to jest likvidnost.

-  Reprogramirali smo 223 miliona KM Autocestama kako bi se nastavila predviđena gradnja Koridora Vc. Usvojili smo najveći do sada budžet i ovo je rekordna godina otplate duga – rekao je Kraljević.

Sa ovogodišnjim federalnim budžetom, dodao je, pomaže se čitav niz projekata od Save do Neuma kroz kapitalne projekte jedinica lokalne samouprave.

- Vratili smo kapitalne transfere kada pričamo o Ministarstvu okoliša i turizma. Vidjeli smo da je turizam sve značajnija stavka i značajno koncipiran u BDP-u Federacije, a dugo nismo imali kapitalne stavke na okolišu i turizmu, sada ih imamo – konstatovao je Kraljević.

Dodao je da je došlo do unapređenja stavki za aviopromet, željeznice, magistralne ceste...Nastavljeno je poticajno stambeno zbrinjavanje mladih putem Union banke kroz stambene kredite i slično.

- Zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima ove vlade – poručio je Kraljević.

Kao dopremijer i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, govoreći o komunikaciji Vlade sa Federalnim parlamentom, istako je da je više puta opozicija tvrdila da Vlada nema većine, a što se upravo, kako tvrdi, pokazalo suprotno.

- Opoziciji smo više puta dokazali da je ta većina stabilna i da koalicija funkcioniše. Zato se zahvaljujem svim poslanicima i delegatima većine u ovom Parlamentu  - naveo je Mijatović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!