[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-16a2477795600da1375aa6387991c2ef.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-16a2477795600da1375aa6387991c2ef.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-16a2477795600da1375aa6387991c2ef.jpg","size":"72.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Stručna rasprava 'Obrazovanje, zapošljavanje i privreda' - Tržište rada u Bosni i Hercegovini

Vijeće stranih investitora Bosne i Hercegovine u  saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine danas je  u Sarajevu organiziralo stručnu raspravu o temi  "Obrazovanje, zapošljavanje i privreda“ - Tržište rada u Bosni i Hercegovini,  trenutno stanje, izazovi, perspektive i rješenja iz ugla privrednika.

Cilj stručne rasprave bio je da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržišta rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje.

Direkor Agencije za rad i  zapošljavanje Ivan Barbalić kazao je da je u našem  javnom prostoru sve interesantnije pitanje radne  snage, tržišta rada i svih partnera koju učestvuju u tom procesu. Naveo je da  cilj Agencije, na čijem je čelu, stvarenje kvalitetnog, konkurentnog i balansiranog tržišta rada, a također i stvaranje i zadržavane ljudskog kapitala u BiH.

- Posmatramo nakoliko  ključnih   procesa za koje smatramo da stvaraju jedan svojevrsni paradoks - s jedne strane  postoji veliki broj domaćih radnika koji teže da odu u inostranstvo, a s druge strane poslodavci sve više insistiraju i traže da se angažiraju strani radnici. Pri  tome smatraju da naši zakoni i procerdure nisu konkurentni – kazao je Barbalić.

Smatra da je najveći problem  zadržavanje domaćih radnika, te to da  skoro preko 50 posto nezaposlenih ne traži aktivno posao. 

- Na svima nama je, a pogotovo na obrazovanju, da sa poslodavcima komuniciramo, radimo zajedno i  pokušavamo da utičemo na stvaranje kvalitetnih procedura, politika, kako bi naše tržište rada bilo konkurentno, kao bi stvorili i zadržali radnu snagu, što nam je  cilj. Iz razgovora sa poslodavcima  znamo da je još uvijek deficit radne snage u građevini, trgovini, međutim radi se i o deficitu  visokokvalificirane radne snage - kazao je Barbalić.   

Izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miovčić  naglasila je da ovo vijeće u BiH postoji već 18 godina, te da je nastalo na incijativu stranih investitora sa idejom  uspostavljanja konstruktivnog privatnog dijaloga na različite teme koje se tiču privrede, a od kojih je jedna od ključnih tema upravo rad i zapošljavanje.

- Danas okupljamo oko 70 domaćihi stranih  kompanija iz različitih dijelova svijeta. Zato smo vrlo referentni, imamo kredibilitet da djelujemo kao  savjetodavno tijelo donosiocima odluka i to je naša osnovna misija - kazala je Miovčić.

Smatra da je radna snaga najvažnija tema u ovoj državi i da su najveći  izazovi kompanija i probemi sa kojim susreću  upravo nedostatak stručne i radne svage uopšte, te da se o tome dovoljno ne govori.  

- Današnji skupom želimo da podstaknemo dijalog kako bi došlo do nekih sistemskih rješenja,  odnosno da uputim apel da se ovim pitnjem pozabave svi nadležni u državi - kazala je Miovčić.           

Na skupu je naglašeno da se zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja  potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu potrebne radnike i postanu konkurentniji, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

 Poseban fokus diskusije odnosio  se na tržište rada Bosne i Hercegovine, globalne i regionalne trendove, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja te harmonizaciju propisa unutar zemlje, zapošljavanje stranaca, te neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privrede.

Između dva panela održane su i info sesije na kojima su međunarodni partneri i kompanije predstaviti svoje projekte i sredstva koja su na raspolaganju za razvoj privrede, nova zapošljavanja i unapređenje poslovanja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!