[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-strip.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/211201-strip.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-strip.jpg","size":"77.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Strip 'Sarajevski duh' donosi priču o razvoju Sarajeva kroz bogatu istoriju

Radionica Sarajevska škola stripa Centra kulture i mladih (CKM) predstavit će se 2. decembra publici stripom "Sarajevski duh" u Galeriji u Jelićevoj.

Strip je baziran na tekstu Borisa Lalića i govori o razvoju grada Sarajeva kroz njegovu dinamičnu  i bogatu istoriju. Polaznici škole radili su na svojim sopstvenim projektima, a jedan dio adaptirao je kratku priču bosanskohercegovačkog pisca Borisa Lalića.

Glavni lik je, zapravo duh urađen u maniru japanskih ''anime'' likova. Taj zanimljivi "sarajevski duh" vodi nas kroz magična i turbulentna stoljeća, gdje se isprepliću stvarne činjenice i različiti likovni izričaji.

Prvi dio stripa završen je i predstavljen sarajevskoj publici krajem 2020. godine i nosio je naziv “Sarajevska priča”.

“Sarajevski duh” poslužit će i kao edukativno-promotivni strip u promoviranju domaćeg turizma i širenja znanja o Sarajevu.

Na stripu je radilo jedanaest polaznika različitog uzrasta: Ivan Čulina, Matea Fajković, Ilma Tuka, Tina Zvečevac, Ajla Hasanbegović, Emin Jaganjac, Jelena i Boris Popović, Jasmin Vuk, Lukman Babajić i Anita Smajić.

Pored stripa, polaznici će predstaviti i originalne crteže na izložbi, saopćila je press služva CKM Sarajevo. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!