[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-nps.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/211201-nps.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/211201-nps.jpeg","size":"127.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Premijerom 'Prodane nevjeste' obilježena 75. godišnjica sarajevske Opere

Opera "Prodana nevjesta" kompozitora Bedricha Smetane, u režiji Jelene Bosančić, a pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege premijerno je izvedena sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevu, pred punom salom.

Na taj način simbolično je obilježena 75. godišnjica sarajevske Opere jer se njen početak veže za taj naslov.  

Rasprodate ulaznice za premijerno izvođenje najbolji je pokazatelj koliko je sarajevskoj publici nedostajala opera, a puna sala, smijeh i aplauzi najbolja su nagrada autorskoj i umjetničkoj ekipi. Premijeru su ispratile brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Reprizna izvođenja na repertoaru su 1. i 2. decembra.

Također, povodom premijere "Prodane nevjeste", na trgu ispred pozorišta postavljena je izložba na otvorenom. Stogodišnjica postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo obilježava se mnoštvom svečanih događaja, a među njima je i izložba "Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021)" koja je sinoć otvorena na trgu Susan Sontag.

Na deset panoa predstavljeno je deset dekada u postojanju najstarije teatarske kuće u BiH. Autor izložbe je historičar umjetnosti i komparativist iz Sarajeva Igor Vučak, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!