[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/18\/covid19-vakcina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/18\/100x73\/covid19-vakcina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/18\/covid19-vakcina.jpg","size":"43.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Pfizer, BioNTech i Moderna zarađuju svake sekunde na cjepivu protiv COVID-a

Tri najveća proizvođača vakcina protiv bolesti COVID-19, zarađuju oko 65.000 dolara svake minute, zahvaljujući bogatijim zemljama koje pune zalihe tim vakcinama, dok su planovi za davanje popusta za nabavljanje vakcina siromašnijim zemljama uglavnom propali, otkrila je nova analiza. 

- Opsceno je da tek nekoliko kompanija zarađuje milione dolara u profitu svakog sata, dok je u siromašnim zemljama tek dva posto populacije u potpunosti vakcinisano - ističu iz People’s Vaccine Alliance Africa (PVA).

Pfizer, BioNTech i Moderna zarađuju 65.000 dolara svake minute na prodaji vakcina protiv bolesti COVID-19, otkriva navedena organizacija, istaknuvši da su te kompanije isporučile većinu prodanih vakcina bogatim zemljama.

Navedeni farmaceutski trio među sobom je ostvario 34 milijarde dolara profita, izračunale su navedene nevladine afričke organizacije, što zapravo znači da te kompanije zarađuju 1000 dolara po sekundi, odnosno 93,5 miliona dolara dnevno.

Bez obzira na tako visok profit, 98 posto stanovništva u siromašnim zemljama ostaje nevakcinisano, a PVA dodaje kako je Pfizer u siromašne zemlje dostavio tek jedan posto svojih zaliha vakcina, dok je Moderna čak pet puta lošija po tom pitanju, s tek 0,2 posto dostavljenih vakcina siromašnim zemljama iz svojih zaliha.

- Pfizer, BioNTech i Moderna iskoristili su svoje monopole kako bi dali prednost ugovorima s najvećim profitom s najbogatijim vladama, ostavljajući siromašne zemlje na hladnoći - poručuje Maaza Seyoum iz African Alliancea (članica PVA) za MedicalXpress.

Dok su AstraZeneca i Johnson&Johnson bili uspješniji u distribuciji svojih cjepiva na bazi koja nije vezana za profit, te kompanije u skoroj budućnosti planiraju oslabiti taj dogovor, predviđajući kraj pandemije koronavirusa.

PVA je pozvao velike farmaceutske kompanije da privremeno suspendiraju intelektualna prava vezana za cjepiva protiv bolesti COVID-19 dogovorom unutar same Svjetske trgovinske organizacije (WTO), ali bogate nacije, kao što su Njemačka i Velika Britanija, blokirale su tu inicijativu. S druge strane, više od 100 zemalja, uključujući i SAD, podržale su tu inicijativu, preosi MedicalXpress.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!