[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/18\/l-c7c3f0b646252b865d9b996db6240e24.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/18\/100x73\/l-c7c3f0b646252b865d9b996db6240e24.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/18\/l-c7c3f0b646252b865d9b996db6240e24.jpeg","size":"117.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Okrugli stol na temu žena i ljudi treće dobi u javnom životu

 Panel pod nazivom "Žene i građani/ke treće dobi u javnom prostoru - jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost" održan je u Mostaru kao prvi od tri planirana tematska okrugla stola u organizaciji Udruge građana "Nešto više", u okviru projekta "Mostar - prostori koji pokreću".

Panel je okupio predstavnike i predstavnice iz udruga za prava žena, udruga umirovljenika, nevladinog sektora i političkih stranaka, priopćeno je udruge "Nešto više".

Predstavljena je analiza rodne ravnopravnosti u javnim prostorima Mostara, a uvodnu riječ imala je arhitektica Esma Šantić, predsjednica udruge "Fora", koje je dala definicije javnog prostora koje su poslužili za daljnju raspravu.

Također, razgovaralo se o ulozi žena i umirovljenika u gradskim javnim prostorima, problemima s kojima se susreću kroz prizmu jednakosti pristupa, objekata i usluga na spomenutim prostorima, te važnim temama sigurnosti i ulozi žena u sudjelovanju i komunikaciji u javnom životu.

Spomenuti su mnogi primjeri, dane preporuke i sugestije na kojim prostorima bi se i na koji način trebalo intervenirati kako bi ih se otvorilo i poboljšalo za sve građane koji ih imaju pravo i žele koristiti.

Nositelj projekta "Žene i građani/ke treće dobi u javnom prostoru- jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost" je češka neprofitna, nevladina organizacija "People in Need", koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta.

Ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators, Omladinski kulturni centar Abrašević, Agencija lokalne demokracije Mostar i udruga "Nešto više".

Uloga udruge "Nešto više" u okviru projekta je fokusirati se na promociju i poticanje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa, kao i promociju ekološki prihvatljivih rješenja za javne prostore te urbano vrtlarstvo i odgovorno korištenje prirodnih resursa.

Projekt financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!