[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-fb60c633adbb67aebec07faff16f2506.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-fb60c633adbb67aebec07faff16f2506.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-fb60c633adbb67aebec07faff16f2506.jpg","size":"76.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Caritas BiH u Zenici predstavio projekt DISC za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u BiH

Caritas Bosne i Hercegovine organizirao je danas u Zenici za područje Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) osmu Info sesiju u okviru početka realizacije Projekta DISC, u sklopu kojeg u BiH planiraju raditi na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom te jačanju kapaciteta organizacija osoba s invaliditetom kroz procese zagovaranja i umrežavanja.

Partneri Caritasa na tom projektu, kojeg finansira Europska unija te sufinansiraju Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Caritas Republike Slovenije, su Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, Unija organizacija osoba s invaliditetom u BiH te Savezom slijepih Republike Srpske.

- Konkretno, radit ćemo na jačanju organizacija osoba s invaliditeom, uključivanje osoba s invaliditetom i jačanju suradnje između organizacija i javnog sektora. Iz tog smo razloga danas u Zenici okupili predstavnike Koalicije organizacija osoba s invaliditetom ZDK-a i predstavnike javnog sektora, kako bismo zajednički razgovarali o mogućnostima suradnje i o prioritetima za unaprijeđenje položaja osoba s invaliditetom - kazao je Zlatko Malić, voditelj projekata Caritasa BiH za osobe s invaliditetom.

Projekt, istakao je, ima svoja tri ključne komponente. Prva je jačanja kapaciteta osoba organizacija osoba s invaliditetom, kroz organiziranje obuka, standardizaciju njihovog rada, mentorskog praćenja i savjetovanja i jačanja u smislu informatičke opreme.

- Druga komponenta, jeste umrežavanje, gdje ćemo kroz naredne tri godine stvoriti 13 mreža - 10 na lokalnoj razini, jednu zagovaračku grupu na razini BiH - te Mrežu mladih i Mrežu žena, za unaprijeđenje položaja. Treća, vrlo važna komponenta, su zagovaračke aktivnosti, gdje će organizacije na lokalnim, entitetskim i na razini države BiH raditi na unaprijeđenju zakonskog okvira koji se tiče osoba s invaliditetom - najavio je Malić.

U sklopu projekta, dodao je, u naredne će tri godine biti organiziran i Kongres osoba s invaliditetom na kojem će se okupiti ključne osobe iz BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba s invaliditetom ZDK-a Harun Aliefendić istakao je kako je jako važno da je i ova koalicija ušla u partnerski odnos s Caritasom BiH.

- To smo postigli našim dosadašnjim radom. Sam projekat DISC i Koalicija dat će vjetar u leđa u smislu zagovaranja na nivou ZDK-a. Ono što je nama jako bitno, jeste da, rješenja koja su u nadležnosti Koalicije i kantonalnih vlasti, ubrzamo i stavimo ih u proces koji se zove - trajno. Ono što je, do sada, najbitnije i s čime se mi najčešće susrećemo kao problemom, je nepoštovanje zakonskih rješenja koja već postoje - kazao je Aliefendić, koji je najavio kako će istrajavati na realizaciji tih zakonskih rješnja.

Koalicija ZDK-a, istakao je Aliefendić, ima 16 udruženja, koja se u svim lokalnim zajednicama bore za jednak tretman u rješavanju svojih prioriteta za normalan život.

Diretor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko naglasio je kako očekuje da se kroz ovaj projekt načini značajna promjena u kvalitetu života osoba s invaliditetom.

- Jedan od zančajnih rezultata trebao bi biti jačanje i Unije organizacija osoba s invaliditetom na nivou BiH, kao krovne organizacije te koja treba da koordinira aktivnosti osoba s invaliditetom u cijeloj BiH i da surađuje s institucijama vlasti na nivou BiH. Kao rezultat prethodne saradanje, formirano je Vijeće za osoba s invaliditetom na nivou BiH, pri Vijeću ministara BiH - napomenuo je Zuko.

BiH, dodao je, nema „egzaktne podatke čak ni o stanovništvu, a kamoli o osobama s inavliditetom“, ali standardi Svjetske zdravstvene organizacije govore da su oko 15 posto stanovništva osobe s invaliditetom.

- Ako posmatarmo naš, zadnji popis to ne stoji, jer tamo je, negdje, nešto preko osam posto, što govori da se, iz nekih razloga, mnoge osobe s invaliditetom tako nisu izjasnile. To, u stvari, puno govori o stanju u kojem se nalaze osobe s invaliditetom u BiH. Moramo jako puno raditi da osobe s invaliditetom prihvate stanje u kojem se nalaze, da se bore za svoj status i da, na neki način, stvorimo pokret koji će adekvatno moći da zagovara ona prava koja će omogućiti osobama s invaliditetom da budu ravnopravni i dostojanstveni građeni u našoj državi - kazao je Zuko.

Realizacija ovog projekta započela je 1. februara ove godine i trajat će do 31. januara 2027. godine, a provodit će se na području cijele BiH.

Nakon Zenice, preostalo je da se održe info sesije u Mostaru i Sarajevu, a u proteklom su periodu održane i u Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Bihaću, Banja Luci, Doboju i Trebinju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!