[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/13\/agencija-spolovi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/13\/100x73\/agencija-spolovi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/13\/agencija-spolovi.jpg","size":"303.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Medijska kampanja za veću zastupljenost žena na mjestima odlučivanja

"Mi predstavljamo kandidatkinje, vi birate" naziv je medijske kampanje koju pred oktobarske Opće izbore u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH u saradnji s Vijećem Evrope kako bi ukazali na potrebu veće zastupljenosti žena u zakonodavnim i izvršnim tijelima na svim nivoima vlasti.

Iako je na ovogodišnjim kandidatskim listama nešto veći broj žena u odnosu na Opće izbore 2014. godine, njihovo učešće u organima vlasti moći će se analizirati tek nakon objave rezultata izbora.

Zakon propisuje 40 posto zastupljenosti žena, ali kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu i evropski prosjek govori o podacima da je u parlamentima oko 22 posto žena, a šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek napomenuo je da samo dvije zemlje u Evrope (Finska i Švedska) imaju 40 posto zastupljenosti žena.

Podvukao je da je cilj Vijeća Evrope da ovih 40 posto zastupljenosti bilo ugrađeno u zakone zemalja što bi na neki način osiguralo da se vlasti pridržavaju takve zakonske odredbe te je podsjetio da u BiH ima samo šest načelnica.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić kazala je da povodom ove kampanje upućen poziv svim političkim partijama u BiH koje učestvuju u ovim izborima da predlože kandidatkinje koje će biti dio kampanje.

Istaknula je i da praksa pokazuje da su žene u vlasti konstruktivnije i snažnije te da zastupanju interese zajednice u cjelini zbog čega je i cilj ove kampanje da se ženama da više medijskog prostora i promovira ravnopravnost spolova.

Upozorila je da je trenutno učešće žena u na svim nivoima vlasti u BiH još uvijek manji od 20 posto, Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da se sve ispod 40 posto zastupljenosti smatra neravnopravnošću.

U okviru kampanje bit će emitirani i intervju s 14 žena kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz ključnih političkih partija, a one će odgovarati na brojna pitanja od položaja žena u politici, do razloga zašto birači trebaju glasati baš na njih.

Jedan od promotora kampanje Almir Terzić analizirao je stranačke liste, a analiza je pokazala da kada je u pitanju Predstavnički dom PSBiH od 733 kandidata za taj nivo vlasti 299 je žena ili 40,96 posto, a posebno se osvrnuo na činjenicu da samo mali broj listi ima žene za nositeljice.

Tako se na samo 17 do 131 stranačke liste žene pojavljuju kao nositeljice što je 12,98 posto te Terzić pojašnjava da to znači da političke partije još uvijek nisu prepoznali ženu kao nositeljicu svoje politike i dale joj priliku da predstavlja tu stranku.

- I od ovih 17 radi se o manjim političkim partijama ili listama gdje je samo jedan kandidat - dodao je i iznio upoređujuće podatke od prošlih izbora kada je na svim nivoima birano 18,92 posto žena, a bilo je kandidirano 3.276 žena.

Najbolja situacija bila je u Predstavničkom domu PSBiH gdje je izabrano 10 žena ili 23,81 posto, dok je u Narodnoj skupštini Republike Srpske bilo 15,66 posto žena, u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta 22,45 posto, a prosjek u deset kantona bio je 18,34 posto.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH organizira regionalnu dvodnevnu konferenciju koja će biti upriličena u petak i subotu, 14. i 15. septembra, a nazvana je "U susret izborima 2018: Povećanje učešća žena na mjestima političkog odlučivanja u BiH".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!