[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/dino-konakovic-raport1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/100x73\/dino-konakovic-raport1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/dino-konakovic-raport1.jpg","size":"76.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

KONAKOVIĆ O AKCIJI 'BLACK TIE 2': Upozoravam svakog ko pakuje u ovom procesu da se neće dobro provesti

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova obratio se novinarima i govorio o jutrošnjim hapšenjima koje provodi Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo, na metu su visokopozicionirani uposlenici FUP-a i Konakovićev kum te biznismin Gordan Memija.

"Pisanja nekih vaših kolega idu u pravcu da ove aktivnosti imaju neke veze s mnom.

Podržavam rad svih institucija, mi koji smo na funkcijama trebamo biti predmet stalnog interesovanja, trebaju biti svi političari, stalno pod lupom i pod nadzorom, pa i pod istragom ako ima potrebe za to", naveo je Konaković.

On je istakao da nema problem s tim, ali da ima problem s praksom.

"Govori se o istim ljudima, vrte se iste slike isti dokazi.

Gordan Memija je hapšen s dugim cijevima u šest sati ujutro nakon što je Avdo Avdić to najavio i hapšen je jer kupio bočicu kanabisa za nekog bolesnog. Ne znam je li ta istraga i završena", istakao je Konaković.

On je rekao da svi koji su uključeni u nezakonite radnje trebaju biti predmet istraga, ali da se od toga ne treba praviti zabava na način da se hapšenja najavljuju.

"Pozivam institucije da rade ozbiljno svoj posao. Ništa se nije dovelo do kraja kada se spektakularno najavljuje, pa sve izgleda kao upecaj ribu i pusti je u more. Upozoravam sve koji pakuju u ovom procesu da se neće dobro provesti. Koliko god je zabranjen kriminal i pakovanje je", kaže Konaković.

On je rekao da njega još niko nije kontaktirao iz pravosudnih ili policijskih agencija.

"Oni su pobjegli od mene, kada sam napravio press-konferenciju i kada sam razbio brutalne laži. Mi smo Europolu poslali dvije, a i treću, urgenciju kako bi razobličili i to da ja imam neke veze, da mi je neko plaćao neki put.

To mora doći do kraja - da li je ministar imao kontakte s kartelima ili to neka pravosudna mafija sa nekim reketašima to pakuje zarad interesa jedne političke skupine", istakao je lider NiP-a.

Kaže da su advokati osumnjičenih u akciji kazali da još nema naloga za hapšenje nego samo za pretres.

"Advokati kažu da nema naloga za hapšenje nego za pretres. Nalog na osnovu izjava njihovih kolega koji su sklonjeni zbog kontakta sa kriminalnim organizacijama. Mi ćemo učiniti sve da ova priča dođe do kraja.

Ovdje neće niko nikoga štiti, ali Boga mi neće ni pakovati", rekao je Konaković.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!