[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/28\/l-6cc292dc97aae1cb2465942d06823918.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/28\/100x73\/l-6cc292dc97aae1cb2465942d06823918.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/28\/l-6cc292dc97aae1cb2465942d06823918.jpg","size":"50.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

FENA organizira drugu M.I.T. konferenciju o odgovornosti medija u izbornom procesu

Federalna novinska agencija (FENA) u suradnji s Misijom OESS-a u Bosni i Hercegovini organizira drugu Media Innovation & Trends konferenciju međunarodnog karaktera (Medijske inovacije i trendovi). Naziv i glavna tema ovogodišnje M.I.T. konferencije je „Odgovornost medija u izbornom procesu“.

Na konferenciji koja će biti održana 8. svibnja u sarajevskom Swissotelu sudjelovat će medijski profesionalci, eksperti za pitanje izbora i medija, stručnjaci za informacijske tehnologije iz BiH i inozemstva te predstavnici regulatornih tijela i nevladinih organizacija. Cilj konferencije je ukazati na opasnosti koje zbog sve masovnije zloupotrebe novih tehnologija prijete medijima i demokratskom okruženju u BiH. Planirane su dvije panel rasprave. Na prvoj će se diskutirati o izazovima uporabe modernih tehnologija u medijskom izvješćivanju o izborima, dok će drugi panel biti fokusiran na značaj i odgovornost novinskih agencija, ali i medija generalno u izbornom procesu. 

-Organizacijom druge konferencije "Medijske inovacije i trendovi" društvena odgovornost Federalne novinske agencije postaje još jasnija, a njena pozicija medijskoga lidera u Bosni i Hercegovini još očitija. Ovogodišnjom temom konferencije "Odgovornost medija u izbornom procesu" otvara se prostor za dijalog i raspravu medijskih praktičara iz BiH i svijeta, sveučilišnih profesora, predstavnika međunarodnih organizacija, sigurnosnih agencija i domaćih regulatornih tijela o ulozi umjetne inteligencije u produkciji medijskih sadržaja, opasnostima manipulacije suvremenim tehnologijama u kreiranju medijskih sadržaja i potencijalnim utjecajima takvih sadržaja na javno mnijenje i društvene procese uopće, ističe zamjenik direktora FENA-e Ilija Musa.

Uvjeren je, kaže, da će se kroz raspravu ukazati na značaj razvoja medijske pismenosti u našemu društvu, posebice u kontekstu intertekstualne analize medijskih objava, kritičkoga praćenja medija i važnosti provjere činjenica čime će se pozitivno utjecati na osnaživanje pojedinaca u snalaženju putovanjem suvremenim medijskim prostorom.

-Nadamo se kako će opća javnost i putem izlaganja sudionika konferencije uvidjeti da je upravo uloga novinskih agencija ključna u borbi protiv medijskih manipulacija i dezinformacija, zaključuje Musa. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!