[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/akreditivi-grccka5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/100x73\/akreditivi-grccka5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/akreditivi-grccka5.jpg","size":"354.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Komšić primio akreditive ambasadora Republike Grčke u BiH Papandreoua

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitriosa Papandreoua. 

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Grčka imaju strateško, prijateljsko i dugoročno partnerstvo, te da je saradnja dobra, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. 

Predsjedavajući Komšić je izrazio zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te izrazio očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. 

Istakao je značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje političkom dijalogu s Evropskom unijom i redovnoj razmjeni mišljenja s državama članicama EU kao i institucijama EU, posebno na realizaciji preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. 

Ambasador Papandreou je kazao da Grčka podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine i da je interes Grčke kontinuirana podrška tom putu. 

Prema njegovim riječima, Grčka će nastaviti izgradnju evropske budućnosti utvrđene Solunskom agendom iz 2003. godine, kada je potvrđena evropska budućnost zemalja zapadnog Balkana. S tim u vezi, informirao je predsjedavajućeg Komšića da će se 24. februara 2020. godine u Grčkoj održati sastanak na visokom nivou o zapadnom Balkanu, s ciljem pružanja podrške procesu proširenja EU na zapadni Balkan. 

Predsjedavajući Komšić je tokom susreta kazao da je potpisivanje sporazuma između Atine i Skoplja o rješavanju spora oko imena Makedonija historijski i važan za cijelu Evropu, te je naglasio da to treba biti poučno za sve u regiji, da sukobe rješavaju putem dijaloga i diplomatijom. 

Ambasador Papandreou je na ceremoniji predaje akreditiva prenio i pozdrave predsjednika Grčke Prokopiosa Pavlopоulosa i njegove želje za napretkom i prosperitetom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!