[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/vukelic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/vukelic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/vukelic.jpg","size":"63.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

VUKELIĆ O LICEMJERUJU DODIKOVE IZJAVE: Vazduh se možda ne može dijeliti, ali pare idu dobro

„Mi ne želimo da sa Bošnjacimo dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti", napisao je, između ostalog, uvredljivo i u svom stilu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana na društvenoj mreži X, što je izazvalo niz reakcija u javnosti.

U komentaru za Startbih.ba, Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik ekonomskog portala Capital.ba ističe licemjernost ovih i sličnih izjava.

-Vazduh se možda ne može dijeliti, ali pare idu dobro kada se dijele. Kompanija  Prointer dobija velike poslove u Sarajevu, znamo i da je velika i oštra borba bila da Uprava za indirektno oporezivanje kupi zgradu od skoro 100 miliona maraka od njegovog kuma Mileta Radišića i da se od toga još uvijek nije odustalo. Dvije trećine budžeta Republike Srpske se puni od UIO odnosno od prihoda koje Uprava uprihodi na svom računu, a bez tih sredstava budžet RS ne bi mogao funkcionisati. Imamo mnoštvo primjera da političari narodu šalju neke nacionalne poruke i mašu crvenim zastavama samo da bi skrenuli pažnju sa rastaljivanja i pogodovanja svojim firmama i uzimanja para iz budžeta, institucija, javnih preduzeća..Nisu uopšte gadljivi. Licemjerno je kada čujete od političara kada kažu ovako nešto – kaže Vukelić.

Podsjećamo da je Prointer“, redovni IT tender pobjednik u Republici Srpskoj, povezan sa porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za osam godina sa javnim sektorom sklopio ugovore vrijedne gotovo 225 miliona maraka. KM. Prema pisanju Žurnala sarajevska filijala „Prointera, koja je u međuvremenu izgubila partnerstva sa IBM-om, Microsoftom i SAP-om, u 2023. povećala prihode za čak 790.637 KM (sa 2.189.259 KM na 2.979.896 KM).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!