[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/20\/l-867c0f5d4782e221e14d622cc96cb486.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/20\/100x73\/l-867c0f5d4782e221e14d622cc96cb486.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/20\/l-867c0f5d4782e221e14d622cc96cb486.jpg","size":"113.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali su radnom ručku s ambasadorima država članica i zvaničnicima Ujedinjenih nacija (UN). Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Prisutnim ambasadorima država članica i zvaničnicima UN-a predsjedavajući Predsjedništva BiH  Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasili su značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

- Naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i budućim generacijama je civilizacijska, te se zajedno moramo boriti protiv zaborava i negiranj - istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Negiranjem počinjenog genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, kao i glorificiranjem pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, dodao je, preživjele žrtve genocida svakodnevno su izložene napadima na njihovo dostojanstvo.

- Usvajanjem ove rezolucije pružili bismo i podršku majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu. Također, rezolucija bi pomogla i proces pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i regiji - istakli su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Oni su također naglasili i globalnu važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Kroz edukaciju o Srebrenici, mladi stiču sposobnost prepoznavanja i suočavanja s genocidom, te se aktivno angažiraju u sprečavanju genocida u budućnosti.

Integracija ove teme u obrazovni sistem pruža temelje za izgradnju društva, koje se temelji na poštovanju različitosti, pravdi i pomirenju, čime se dugoročno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!