[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/19\/unnamed.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/19\/100x73\/unnamed.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/19\/unnamed.jpg","size":"59.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kipar: Desno orijentirani Ersin Tatar vodi u bitci za predsjednika

Pro Turski političar, Ersin Tatar, koji želi podijeliti Kipar na dvije države dobio je gotovo 52% glasova u pobjedi koja se nije očekivala.

Njegov politički oponent i trenunti predsjednik, Mustafa Akinci, je političar koj je razmišljao o ujedinjenju dva dijela otoka, tačnije Turskog i Grčkog.

Podsjećamo, Kipar je podijeljen još od 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju na sjeverni dio Kipra, nakon što je Grčka izvršila vojni udar. Sasvim je jasno, kako sjevernim dijelom vlada TUrsko-Kiparska vlada a južnim dijelom Grčko-Kiparska.

Samoproglašena Truska Republika Sjevernog Kipra, koja broji oko 300 hiljada stanovnika je priznata jedino od strane Turske, dok ostatka svijeta taj dio vidio kao dio jedinstvenog Kipra.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je podržavao Tatara i na kraju mu čestitao na izbornoj pobjedi.

Još uvijek nema zvaničnih komentara Kiparske vlade u Nikoziji, a opozicione partije žale za izbornim rezultatima.

Tatar je u svom obrćaanju javnosti, uputio riječi zahvale predsjedniku Turske, gdje je kazao:
"Mi zaslužujemo suverenitet - mi smo glas turskih Kiparana".

"Nastojimo se boriti da bi opstali unutar Turske Republike Sjeverni Kipar, i zbog toga naši susjedi sa juga ali i cijele međunarodne zajednice bi trebali respektovati našu borbu za slobodu... jer je zaslužujemo", kazao je Tatar.

Erdogan je kazao kako će se potruditi da zaštite sva prava turskih Kiprana

Ipak, u nedjelju slijedi drugi krug predsjedničkih uzbora, nakon što je tatar osigurao 32% glasova iz prvog kruga 11. oktobra, a predsjednik Akinci gotovo 30%, prenosi BBC.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!