[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/02\/naslovnica-prvog-broja-1998.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/02\/100x73\/naslovnica-prvog-broja-1998.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/10\/02\/naslovnica-prvog-broja-1998.jpg","size":"65.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

JUBILEJ MAGAZINA START BiH, 25 godina od prvog broja: Ostali i opstali

Na današnji dan, drugog oktobra, sada već davne 1998. godine izašao je prvi broj magazina Start BiH. Redakcija malog, ali odabranog tima prvobitno je bila smještena u maloj garaži u sarajevskom naselju Koševu. U protekle više od dvije decenije, kroz magazin Start BiH su prošle desetine afirmisanih novinara i fotografa, ali i onih koji su prvo novinarsko iskustvo poslije školovanja prošli upravo u našem magazinu. Sarađivali smo, a i dalje sarađujemo sa brojnim kolegama i doajenima novinarstva, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

„Start Bosne i Hercegovine nastao je voljom njegovog osnivača, a preživljava na principima mađioničarske ekonomije i sa jednim, uvijek istim, ciljem. Ne da se napravi najbolji mogući broj novine, jer takav nikada niko i nigdje nije napravio, već samo dovoljno dobar da se prošli čini gorim i da ima, a uvijek ima, prostora i ideja da naredni ispadne bolji, bez obzira pisalo na njemu 501 ili 754 – što se sada, nakon ovih prvih pet stotina (i pedeset), ne čini dalekim i nedostižnim“, pisao je kolumnista magazina Start Emir Imamović Pirke. 

Cijenjeni bh. književnik Dževad Karahasan jednom je, kada smo objavili 500. broj Starta, kazao:

„Petsto brojeva jednog lista nije neobično niti je razlog za slavlje u stabilnim društvima, koja njeguju pamćenje. Ali u društvima koja se sistematski razaraju izvana i iznutra, svaki znak trajanja, pa i 500 brojeva jednog lista, jeste neobičan događaj i jeste razlog za slavlje. Pogotovo ako se radi o listu koji nije bulevarski, nije ideološki, koji ne želi svoje čitaoce zabavljati, nego razgovarati sa njima, ne nastoji ih indoktrinirati nego nagovoriti da misle samostalno.“

Od ove izjave dragog i cijenjenog Karahasana, nedavno preminulog, prođe još 76 brojeva, bi pandemija, rat u Ukrajini, ekonomska kriza, u Bosni i Hercegovini i regiji nikad gore stanje. 

Redakcija Starta trenutno priprema jubiilarni 577 broj. Izlazi 20. oktobra. Sama činjenica da i dalje postojimo na malom, ali konkurentnom tržištu dokazuje da nezavisno novinarstvo i dalje postoji, da reportaža i nepristrasan intervju u papirnom izdanju i dalje ima svoju publiku. Uprkos teškoj situaciji, , to nam je svakako podstrek za budući rad.

Printano izdanje u međuvremenu je dopunjeno informativnim portalom www.startbih.bawww.bhputovanja.ba, koji se bavi ekološkim temama te afirmacijom turističke i gastronomske ponude BiH.

Magazin ''Start'' dobitnik je nagrade Amnesty Internationala za istraživačko novinarstvo. Proglašavan je novinom godine od šest novinarskih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

Završićemo riječima Ozrena Kebe, nagrađivanog novinara i kolumniste koji je  jedno vrijeme bio glavni urednik magazina Start BiH- tada je ovaj magazin proglašen novinom godine Bosne i Hercegovine.  

" Primite iskrene čestitke, mislim da je to u ovakvim vremenima istinski poduhvat.Čast mi je da sam pune tri godine bio dio vašeg projekta i to smatram možda i najljepšim dijelom svoje karijere. Želim vam još najmanje1.500 brojeva" poručio je ranije Kebo redakciji Starta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!