[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-92b5b65f8941af29879c3b90ed5fddaf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/100x73\/l-92b5b65f8941af29879c3b90ed5fddaf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-92b5b65f8941af29879c3b90ed5fddaf.jpg","size":"84.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Institut za razvoj mladih KULT i Opća gimnazija 'Bosanska Krupa' obilježili Narandžasti dan

Institut za razvoj mladih KULT i JU Opća gimnazija "Bosanska Krupa" ovog mjeseca zajedno su obilježili Narandžasti dan - dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. 

Razumijevajući i ističući važnost ove teme, učenici Opće gimnazije "Bosanska Krupa" zajedno sa profesoricom Amnom Dervišagić organizirali su izložbu fraktala u hodniku škole na kojima dominira narandžasta boja, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje u narednih sedam dana te ostati kao stalna postavka u školi.

Pored izložbe, učenici su učestvovali u različitim aktivnostima - iscrtavali narandžaste leptire na rukama pod sloganom "Kada leptir zamahne krilima, povjetarac obiđe cijeli svijet" prenoseći na taj način poruku da je važno progovoriti, "zamahnuti krilima" i tako upoznati svoju zajednicu o važnosti borbe protiv svakog oblika nasilja i motivirati na zajedničko djelovanje. Kako bi dali svoj doprinos učenici su napisali i poslali poruke podrške svim žrtvama nasilja te nosili narandžastu odjeću.

- Nasilje nad ženama i djevojčicama nažalost je problem cijelog društva. Taj problem se mora spriječiti, to je jedno od najčešćih kršenja ljudskih prava, prijetnja je za život žena i ugrožava njihovo fizičko i mentalno zdravlje a direktna je prijetnja sigurnosti njihove djece. Svrha svih oblika nasilja je vršenje kontrole i iskazivanje moći. Za razliku od fizičkog, psihološko nasilje često žene i djevojčice ne prepoznaju, manifestira se na različite načine, a podrazumijeva i ponižavajuće i pogrdne komentare, diskriminaciju i ismijavanje. Još jedan vrlo ozbiljan problem jeste prenošenje nasilnog ponašanja i trauma generacijama koje slijede. Sve to me motiviralo da "zamahnemo krilima" i započnemo priču o nasilju i borbi protiv nasilja u našoj zajednici, da motiviramo djevojčice da se povjere, razgovaraju i započnemo sa pokretanjem promjena - kazala je profesorica Amna Dervišagić čija je ideja ova aktivnost.

Svoje utiske o važnosti ovakvih aktivnosti podijelile su i učenice ove škole.

Eyla Bužimkić je kazala kako je 'narandžasti dan' važan poziv na akciju koji ističe hitnu potrebu da se okonča nasilje nad ženama i djevojčicama - simbolizira svjetliju budućnost, oslobođenu od nasilja zasnovanog na spolu i služi kao podsjetnik da je zlostavljanje u bilo kojem obliku neprihvatljivo.

- Nasilje ostavlja trajne ožiljke na pojedincima i zajednicama, ali zajedno možemo donijeti promjene i stvoriti svijet bez straha i nasilja. U sklopu naših aktivnosti obukli smo narandžasto kao simbol podrške žrtvama nasilja, ali i kao podsjetnik da smo zajedno u borbi protiv nasilja. Narandžasti dan nije samo jedan dan u godini, već poziv na kontinuiranu akciju i angažiranje - kazala je učenica Hana Bužimkić.

Učenica Lamija Toroman je istakla kako je nasilje nad ženama neprihvatljivo te da se moramo zajedno boriti protiv njega.

- Institut za razvoj mladih KULT već godinama radi na promociji i zaštiti osnovnih ljudskih prava a posebno ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan. Kroz različite kampanje i aktivnosti, Institut upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama i educira mlade o rodnoj ravnopravnosti ali i pruža podršku različitim akterima u BiH u provedbi aktivnosti koje će informirati stanovništvo o ovom važnom problemu - saopćeno je iz tog instituta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!