[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/robots-and-humans.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/100x73\/robots-and-humans.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/robots-and-humans.jpg","size":"150.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Futurista ima zanimljiva predviđanja o poslovima koje će u budućnosti biti popularni

Sa ubrzanim razvojem tehnologije mijenja se i način rada ali i života ljudi. Nije teško pretpostaviti da će se razvoj tehnologije nastaviti, a sa njim i povezane promjene, te da će za 5, 10 ili 20 godina otvoriti brojni novi poslovi kakvi danas i ne postoje. 

Iako je nemoguće, srećom, znati šta nas očekuje u budućnosti jer se uvijek mogu desiti neke nepredvidljvie situacije, na temelju trenutnih trendova možemo pretpostaviti u kojem će smjeru ići napredak. Predviđanje takvih budućih trendova stoji u opisu radnog mjesta futurologa Morrisa Miselowskog-

 

Specijalista za nauku hrane - Miselowski kaže kako već sada svjedočimo velikim promjenama u industriji prehrane, koje su potaknute tehnološkim napretkom, kao što je korištenje biljne alternative mesu, novih tehnika žetve, pakiranja itd. Tehnologija će, logično, i dalje napredovati, ša će se u toj industriji otvarati i novi poslovi, kao što je specijalista za printanje hrane, diznajner sintetičke hrane, logističkih službenika banke za hranu itd. 

Zatim, dodao je i logistiku za autonomni prijevoz, s obzirom na to da u SAD-u već postoji Waymo, koji pruža uslugu potpuno autonomnog prijevoza, nije teško zaključiti kako bi za dvije decenije, većina automobila trebala biti manje ili više autonomna. Također, mnogi stručnjaci slažu se kako tada neće biti potrebe za posjedovanjem automobila, već ćemo vozila koristiti samo onda kada ih budemo trebali.

Za upravljanje tom autonomnom tehnologijom, rezervacije i plaćanje i slično za vozila ili javni prijevoz također ćemo koristiti tehnologiju, koja će umjesto nas odrađivati logistiku. Dakle manje radnih mjesta za ljude.

 

Promjene poslova u energetskom sektoru - važan naglasak na energetskom sektoru za 20 godina, kao i danas, bit će na sigurnosti. No dok se danas za sigurnost brinu inspektori rada, u budućnosti će za to biti zadužena tehnologija - dronovi će nadgledati mjesta istraživanja, dok će se radnici za posao pripremati u uvjetima virtualne i proširene stvarnosti, bez potrebe za izlaganjima opasnim situacijama. Novi poslovi otvorit će se u razvoju takve specijalizirane tehnologije, analize podataka te prediktivne analize koja će upozoravati kada je vrijeme za održavanje strojeva. Iako Miselowski naglasak stavlja na energetski sektor, slični će se poslovi vezani za VR, AR te analize podataka i prediktivne analize otvarati i u drugim industrijama.

Bit će i poslovi koji su fokusirani na zdravlje - trend koji traje već godinama, a odnosi se na sve veće ulaganje u zdravlje ljudi, a nastavit će se i u budućnosti, smatra Miselowski, te dodaje kako će fokus biti na poslovnim vezama za wellness i dobrobit ljudi, zajedno sa tehnološkim napretkom koji će pratiti te poslove. 

Miselowski, naglašava i važnost “radikalnih interoperabilnih datoteka” kojima će svi podaci o zdravlju ljudi biti integrirani i dostupni i za “istraživanje i akciju”. 

Postojat će i potpuno nova zanimanja, a to su VR arhitekta, AI prevoditelj, stručnjak za etičnost umjetne inteligencije, u suštini, veliki broj poslova koji će raditi umjetna inteligencija, a sve je manje onih koji rade ljudi, moglo bi se dodati. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!